Kardinál Duka: Katolicizmus čelí neomarxizmu

Po dvanástich rokoch odovzdal 2. júla kardinál Dominik Duka arcibiskupskú berlu svojmu nástupcovi v úrade pražského arcibiskupa Janovi Graubnerovi. V rozhovore odpovedá aj na otázky, čo sa počas jeho mandátu s katolíckou cirkvou dialo a či najstaršia organizácia sveta dokáže vzdorovať dobovým trendom. Bokom nezostal ani pápež František a s ním spojená otázka, nakoľko je klimatické zanietenie súčasnej spoločnosti konkurenciou pre kresťanov.

222290014353_3820512524656069_528741479506509824_n (1) Kardinál Dominik Duka. Foto: Duka/FB

Dvanásť rokov ste slúžili ako pražský arcibiskup, jedenásty rok ste kardinál. Ako sa za ten dlhý čas zmenila vaša cirkev? Protestantské cirkvi sa prispôsobujú duchu doby. Sú rímski katolíci konzervatívnejší?

Celosvetovo sa v rámci katolíckej cirkvi udial posun niekoľkými smermi. Prevažná časť, nadpolovičná väčšina katolíkov, dnes žije v Amerike, Južnej, Strednej, Severnej. V Európe sa musíme zmieriť s poklesom pôrodnosti, ale aj podielu katolíkov hlavne v mladších generáciách. Západná Európa má navyše tú zvláštnosť, že medzi mladými ľuďmi je dosť zastúpená neeurópska populácia. Z niektorých krajín, áno, do Európy prichádzajú aj kresťania, napríklad z Nigérie, ale to je úplne iný katolicizmus ako ten európsky. Takže my sme ako cirkev prestali byť cirkvou, ktorá má prevažne európsky ráz.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.