Na vojnu najviac doplatí Rusko. My sme v ukrajinskej pasci, vraví Václav Klaus

Veľký rozhovor s Václavom Klausom o vojne na Ukrajine, prečo sa Rusko nemôže spoliehať na Čínu a prečo ide o zástupnú vojnu Ruska a Západu. Bývalý český prezident spomína na neverejné kľúčové jednanie hláv štátov na samite NATO v Bukurešti a hovorí o tom, prečo sa európske štáty nedokážu presadiť voči zahraničnej politike USA. Otázky kladie Jaroslav Daniška.

11Václav Klaus (1) Václav Klaus. Foto: Adam Kuric

Pán prezident, vaše myslenie o vojne na Ukrajine, myslím, charakterizujú dve línie, dva výroky. Po začiatku vojny, ktorú ste odsúdili, ste povedali, že „Rusku sa agresia nemôže oplatiť“. Zároveň vo vašom inštitúte hovoríte, že zámer západných štátov „pokračovať vo finančnej, humanitárnej, vojenskej a diplomatickej podpore a stáť na strane Ukrajiny tak dlho, ako bude potrebné“, je záväzok „síce smelý“, ale „v dôsledkoch nerozumný“. Rozoberme si to hlbšie. Čo znamená, že Rusku sa napadnutie Ukrajiny nemôže vyplatiť?

Po prvé, mám trochu strach o tomto komplexnom a mnohodimenziálnom jave predniesť jednu dve vety, ktorými to strašne sploštíme. Od 24. februára, ale aj predtým, som o tom napísal celý rad textov, a preto sa trochu bránim tomu nebezpečnému splošteniu. O tom, že sa to Rusku nemôže vyplatiť, som presvedčený ešte silnejšie, ako napovedá ten odkaz. Myslím si, že Rusko na túto vojnu doplatí najviac zo všetkých krajín sveta. A osoba, jednotlivec, ktorý na to doplatí najviac, bude priemerný normálny Rus. Nemyslím teda prezidenta Putina alebo vysokopostavené osoby. Rusko bude na desaťročia vyobcované z tej časti sveta, ktorá s napadnutím Ukrajiny zásadne nesúhlasí, a preto dopadne zle. Hovorím o dopadoch na životnú úroveň, bude vylúčené z najrôznejších svetových organizácií, preto na to najviac doplatí Rusko.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.