Protest pred Najvyšším súdom USA: zatknuté demokratky predstierali, že im policajti nasadili putá

Rashida Tlaibová Ilhan Omarová Alexandria Ocasiová-Cortezová Ayanna Pressleyová Štyri členky Snemovne reprezentantov z Demokratickej strany s prisťahovaleckými koreňmi, zľava Rashida Tlaibová, Ilhan Omarová, Alexandria Ocasiová-Cortezová a Ayanna Pressleyová. Foto: TASR/AP

Známe političky Demokratickej strany Alexandru Ocassio-Cortézovú a Ilhan Omarovú zatkli pri proteste pred Najvyšším súdom USA. Putá im síce policajti nenasadili, obe političky však chvíľu predstierali, že sa tak stalo.

V USA sa v utorok popoludní konal pred budovou Najvyššieho súdu protest za právo na potrat. Zúčastnil sa ho vyše tucet zákonodarcov z radov demokratov. Progresívne kongresmanky Alexandra Ocassio-Cortézová a Ilhan Omarová v radoch protestujúcich nechýbali. Mali pritom na sebe ovinuté šatky so sloganom „Neustúpime“.

Po príchode pred súd polícia vyzvala účastníkov protestu na odchod, tí si však sadli na zem. „Demonštranti začínajú blokovať ulicu First Street. Blokovať premávku je v rozpore so zákonom. Policajti preto vydajú tri štandardné varovania predtým, ako začnú zatýkať,“ uviedla polícia na Twitteri. Výzvu mužov zákona odmietli protestujúci poslúchnuť, a tak ich polícia začala pokojne odvádzať.

Polícia v tejto súvislosti zatkla viac ako tridsiatku protestujúcich, z toho šestnástich demokratických zákonodarcov.

Alexandra Ocassio-Cortézová a Ilhan Omarová však pred zrakmi ľudí a objektívmi predstierali, že im odvádzajúci policajti nasadili putá. Ocassio-Cortézová pri odvádzaní držala ruky za chrbtom a v jednej chvíli dvihla päsť do povetria. Krátko na to si ruky dala opäť späť za chrbát a predstierala, že má putá. Jej kolegyňa Ilhan Omar ju krátko nato nasledovala. Časť cesty odchádzala úplne sama bez sprievodu policajtov s rukami za chrbtom. Správanie kongresmaniek uviedlo do omylu aj niektorých novinárov, ktorí sa naozaj domnievali, že političkám boli nasadené putá, informuje National Review.

Podobných videí koluje Twitterom viacero. Na ďalšom vidieť zákonodarkyňu Ilhan Omar, ktorá predstierala, že má putá aj bez sprievodu polície. Podobne ako Ocassio-Cortézová, aj Omarová v istej chvíli prestane s predstieraním a dvihne ruku zovretú v päsť do vzduchu.


Ďalšie články