FBI na razii u Trumpa, Amerika v treťom svete

Keby sa to stalo v nejakej inej krajine, napísal angloamerický populista Raheem Kassam, ministerstvo zahraničia USA by už odosielalo protestnú nótu a začalo financovať opozíciu. Ide o pondelňajšiu prehliadku Trumpovho sídla na Floride niekoľkými desiatkami detektívov FBI. Vtrhli k politikovi, prehľadali všetko od toalety po sejfy, materiály zozbierali do vriec, odišli – a potom sa v nich prehrabávali s nádejou, že obsahujú niečo výživné.

FBI preh¾adali Trumpov dom na Floride Agenti FBI stoja pred floridským sídlom Mar-a-Lago bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v Palm Beach na Floride. Foto: TASR/AP

Je to historický zvrat (k horšiemu, samozrejme), hnevajú sa Trumpovi priaznivci. Odpoveď na otázku, či sa z Ameriky, ako majáka slobody, náhodou nestáva banánová republika, kde sa spravodlivosť uplatňuje podľa politických hľadísk, musí zaujímať aj nás. Keby len preto, že k hľadisku Spojených štátov prihliadame v rôznych oblastiach – od zahraničnej a bezpečnostnej politiky cez výstavbu jadrových blokov a 5G siete až po vyzbrojovanie armády.

Spojené štáty nepochybne prechádzajú krízou dôvery v inštitúcie. Američania majú dobré dôvody pre stratu dôvery vo vedu (klimatológia, biológia), v zdravotnú byrokraciu (covid, vakcína a prirodzená verzus umelá imunita), v tradičné médiá a v niektoré federálne úrady, ako sú ministerstvo spravodlivosti alebo FBI.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.