Nedostatková elektrina aj vďaka zeleným opatreniam. Sú cenové stropy účinné?

Nie je to tak dávno, čo médiami prešumela so značnou mierou rozruchu správa, že cena elektriny je už 600 eur za megawatthodinu (MWh). A hneď vzápätí, v pondelok 22. augusta, termínová cena na burze v nemeckom Lipsku vyskočila nad 700 eur za MWh. Išlo o medzidenný nárast o viac ako 25 percent.

Jadrová elektráreň Isar 2 pri obci Essenbach v južnom Bavorsku. Ilustračný záber. Foto: TASR/AP Jadrová elektráreň Isar 2 pri obci Essenbach v južnom Bavorsku. Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Na menovom trhu sú vzájomne prepojené všetky menové páry navzájom. Keď sa pohne kurz jednej meny, rozvlnia sa kurzy prakticky všetkých mien, rovnako ako sú v uzavretých ostrovných systémoch všetky zložky živej prírody vzájomne prepojené a zmena jedného parametra ovplyvní celý zvyšok systému. Aj v energetike platí, že akonáhle sa pohne cena jedného zo zdrojov energie, okamžite sú ovplyvnené ceny aj ďalších zdrojov. Všetky energie sú totiž do istej miery vzájomné substitúty.

Toto buď nedošlo zeleným ekológom na celoeurópskej úrovni, alebo im to bolo jedno, keď šili Green Deal proti zákonom fyziky. V každom prípade došlo k vypnutiu tradičných zdrojov energie vrátane ďalších dvoch jadrových elektrární, ktoré vyplo Nemecko na konci minulého roka – v čase, keď už bolo známe, že Európa sa nachádza na prahu energetickej krízy. Elektriny je teda v tomto okamihu na starom kontinente nedostatok.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami