Poliaci zúfalo zháňajú uhlie na zimu. V rade pred baňou spia v autách aj niekoľko dní

Uhlie nad zlato. Aj v tomto duchu zrejme pred blížiacou sa zimou uvažuje tisíce Poliakov, ktorých energetická kríza a protiruské sankcie nútia vystáť dlhočizné rady na túto surovinu priamo pred jednou z baní. U našich severných susedov využívajú uhlie na vykurovanie takmer štyri milióny domácností. Väčšine z nich hrozí energetická chudoba.

Poľsko3 Kolóna vozidiel pred baňou Bogdanka. Foto: Twitter

Energetická kríza v Európe prináša do médií čoraz viac obrazov ako vystrihnutých z dystopických filmov. Ďalší z nich svetu sprostredkovali novinári z Hlasu Ameriky a agentúry Reuters.

Žurnalisti navštívili baňu Bogdanka nachádzajúcu sa vo východnom Poľsku, kde boli svedkami dlhých radov na uhlie. Zástupy ťahajúce sa v dĺžke viac ako jeden a pol kilometra tvorili ľudia, ktorí sa snažia nazhromaždiť si zásoby pred zimou. Tie tu nakúpia za polovičnú sumu v porovnaní s cenami u veľkých obchodníkov.

Dlhé rady mnohým čakajúcim pripomenuli situáciu počas komunizmu. Jeden z ľudí v rade povedal, že spal tri noci v aute, aby sa pokúsil kúpiť pár ton uhlia pre seba a svoju rodinu. „Je to nepredstaviteľné, ľudia spia vo svojich autách. Pamätám si komunistické časy a nikdy som si nemyslel, že toto ešte uvidím,“ posťažoval sa. Tí najmenej šťastní pred baňou údajne čakali až týždeň.

Hovorkyňa bane uviedla, že minulý piatok predali energetickú surovinu do 250 domácností. Bogdanka, ktorá sa nachádza v blízkosti mesta Lublin, zaviedla limit tri tony na domácnosť, čo má zabrániť hromadným nákupom a špekuláciám. Rovnaký limit využívajú aj iné bane.

Foto: Twitter

Nedôstojné podmienky

Bogdanka predáva uhlie od šiestej hodiny rána až do deviatej večer, no aj napriek tomu sa rad nezmenšuje. Vo veľkej miere za to môže nedostatok vhodnej infraštruktúry, ktorá znemožňuje pohodlné obsluhovanie takéhoto počtu záujemcov.

Zaujímavosťou je, že kompetentní k miestu pristavili záchody a zabezpečili distribúciu vody. Predtým podľa portálu Wiadomosci ľudia vykonávali svoje fyziologické potreby pri okolitých kríkoch. Niektorí ľudia stavali na mieste poľné kuchyne.

Uhlie predávané v Bogdanke je vhodné len pre staršie typy kachlí. Najčastejšie si ho kupujúci prídu vyzdvihnúť s dodávkami alebo traktormi s prívesmi. V rade však stojí veľa osobných áut, no keď na týchto čakajúcich príde rad, zavolajú priateľom, firmám alebo rodine, aby prišli s väčšími autami.

Hoci poľský ťažobný priemysel ťaží 50 miliónov ton uhlia ročne, len jedno percento z tohto množstva sa predáva maloobchodným zákazníkom. Zvyšok prúdi do elektrární, ktoré tiež varujú pred hroziacimi problémami s dodávkami elektrickej energie.

Foto: Twitter

Obeta za Ukrajinu?

Pre domácnosti bolo v minulosti dôležité dovážané uhlie z Ruska, toho sa však Poľsko vzdalo pre útok na Ukrajinu. Podľa Lukasza Horbacza, šéfa Obchodnej komory predajcov poľského uhlia, sa začal dovoz uhlia z Ruska znižovať už v januári, keď Moskva začala využívať železnice na vojenskú prepravu. „Hlavným dôvodom nedostatku je však embargo, ktoré vstúpilo okamžite do platnosti. Obrátilo to trh hore nohami,“ povedal Horbacz agentúre Reuters s tým, že 60 percentám Poliakov, ktorí vykurujú uhlím, hrozí energetická chudoba.

Poľsko, ktorého vláda ubezpečovala, že problémy s dodávkami nehrozia, teraz zúfalo hľadá východisko zo situácie. Vláda uhlie dotuje a štátom kontrolované spoločnosti hľadajú nové zdroje importu. Uhlie chcú ťažiť napríklad z ďalekej Indonézie, Kolumbie či Afriky.

Uhlie hrá u našich severných susedov stále dôležitú úlohu z hľadiska vykurovania a výroby energie a v Poľsku existuje 3,8 milióna domácností, ktoré ho využívajú na vykurovanie.


Ďalšie články