Poslankyňa OĽaNO Kozelová platí za byt 59 eur mesačne. Vraj nemá inú možnosť

Poslankyňa za OĽaNO Monika Kozelová platí za byt v bratislavskej mestskej časti Ružinov 59 eur mesačne. Cena za porovnateľné nehnuteľnosti v tejto lokalite sa pritom pohybuje v rozmedzí 400 až 550 eur.

Monika Kozelová Monika Kozelová. Foto: Martin Baumann/TASR

Zákonodarkyňa tak platí za bývanie zhruba jednu osemdesiatinu svojho príjmu, pri bežnom občanovi ide spravidla o zhruba jednu tretinu. O kauze informoval portál Plus 7 Dní.

„Úplne normálne, nespomínam si presne, odkedy mám ten byt, ale bývam tu minimálne 15 rokov,“ odvetila politička na otázku, ako sa k veľmi výhodnej nehnuteľnosti dostala.

Suma za nájomné podľa jej vysvetlenia zodpovedá jej vtedajšiemu príjmu a rovnako by vraj platili aj iní záujemcovia, ktorí by o bývanie požiadali v rovnakom období.

Zmluvu na malý byt s rozlohou 37 štvorcových metrov naposledy predlžovala vo februári 2020, teda iba niekoľko dní pred tým, ako sa stala poslankyňou Národnej rady SR.

Nájomnú zmluvu s Kozelovou podpisoval starosta mestskej časti Martin Chren. Plus 7 Dní pripomína, že obaja sa v minulosti angažovali v štruktúrach SaS a kandidovali spolu do župných volieb v roku 2017 a do komunálnych rok nato.

„Nie, nepomohol mi. Veď ja som to podpisovala aj pred Martinom Chrenom. Ja mám jednoducho dobré vzťahy preto, lebo som začala pracovať pre mestskú časť. Vraciam to tej mestskej časti aspoň tak, že robím, čo môžem, pri riešení problémov,“ bráni sa Kozelová.

Klientelizmus pri bytoch odmieta aj Tatiana Tóthová z komunikačného oddelenia mestskej časti Ružinov. „Starosta do ich prideľovania nijako nezasahuje, práve preto, aby nedošlo k situáciám, keď by mohol byť nejaký prípad spochybňovaný,” uviedla.

Matovičova poslankyňa ďalej tvrdí, že inú možnosť, ako bývať týmto spôsobom, nemá. Hypotéku by jej údajne ako 61-ročnej žene žiadna banka neposkytla. Zdvihnutiu nájmu počas mandátu sa vraj ale nebráni.

Plat poslanca NR SR v roku 2022 kolíše okolo hranice 5-tisíc eur v závislosti od miesta bydliska, funkcie v parlamente alebo členstva v niektorom z výborov. Počas štvorročného mandátu si tak Kozelová prilepší o sumu ďaleko presahujúcu 200-tisíc eur.

„Ja som, bohužiaľ, svoje peniaze porozdávala vždy niekde do charity. Kopa mojich výplat je na Ukrajine. Ja nie som ten typ, ktorý si necháva, ja som ten typ, ktorý pomáha tam, kde treba,“ dokresľuje svoje osobné hospodárenie.  


Ďalšie články