Čínskeho exprezidenta vyviedli zo straníckeho zjazdu. Si Ťin-pching sedel pokojne vedľa

AKTUALIZOVANÉ Bývalý prezident s výzvou zriadenca na odchod zjavne nesúhlasil. Ten ho uchopil pod pazuchy a snažil sa ho zodvihnúť zo stoličky. Chu siahol rukou po dokumentoch ležiacich na stole, avšak Si ich zadržal.

20. zjazd Čínskej komunistickej strany. 20. zjazd Čínskej komunistickej strany. Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bývalého čínskeho prezidenta Chu Ťin-tchaa v sobotu vyviedli zo záverečnej ceremónie zjazdu Komunistickej strany Číny. Sedemdesiatdeväťročný Chu dovtedy sedel vedľa úradujúceho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorému zjazd posilnil postavenie a stane sa s najväčšou pravdepodobnosťou hlavou štátu aj na tretie funkčné obdobie, čo je v Číne nevídané od čias Mao Ce-tunga.

Podľa videozáznamu, ktorý zverejnili médiá, k Chuovi v sále zrazu pristúpil zriadenec v obleku a chirurgickom rúšku a vyzval ho, aby s ním odišiel. Bývalý prezident s touto výzvou zjavne nesúhlasil, a tak ho zriadenec uchopil pod pazuchy a snažil sa ho zodvihnúť zo stoličky. Po chvíli mu prišiel na pomoc kolega. Chu siahol rukou po dokumentoch ležiacich na stole, avšak Si ich zadržal. Ešte pred odchodom v sprievode zriadencov stihol Chu niečo povedať úradujúcemu prezidentovi, ktorý nevzrušene prikývol, zrejme na pozdrav.

Komunistická strana bezprostredne nevysvetlila, čo sa v sále stalo. Čínska štátna agentúra Sinchua neskôr napísala, že exprezident sa už predtým „necítil dobre“, ale napriek tomu nástojil, že sa na zasadnutí zúčastní.

„Keďže sa počas schôdze necítil dobre, jeho spolupracovníci ho v záujme jeho zdravia odprevadili do miestnosti nachádzajúcej sa vedľa sály, aby si oddýchol. Teraz je mu už oveľa lepšie,“ napísala Sinchua.

Chu Ťin-tchao bol prezidentom dve funkčné obdobia bezprostredne pred Si Ťin-pchingom.

Strana si po týždeň trvajúcom zjazde v sobotu zvolila nový ústredný výbor, ktorý má viac než dve stovky členov. Premiér Li Kche-čchiang z vedenia strany vypadol, spolu s ním aj predstavitelia politbyra Wang Jang, Chan Čeng a Li Čan-šu. Nový ústredný výbor má voliť generálneho tajomníka strany v nedeľu. Vo funkcii prezidenta krajiny by ho potom mali oficiálne potvrdiť v marci. Chan aj Li odchádzajú v súlade s očakávaniami, keďže v politbyre existuje neoficiálny vekový limit 68 rokov. Avšak Wang aj Li majú iba 67 rokov, takže vo funkcii by ešte mohli ostať aj ďalších päť rokov. Prezident Si má 69 rokov.

Pozorovatelia na zjazde sledovali, či delegáti neschvália „učenie Si Ťin-pchinga“ ako oficiálnu doktrínu štátu, čo by ho v tomto smere posunulo na roveň Mao Ce-tunga. K tomu napokon nedošlo; v záverečnom uznesení zmienili ako oficiálnu štátnu doktrínu „marxizmus súčasnej Číny a 21. storočia“.

Si Ťin-pching už pred štyrmi rokmi zrušil doterajšie pravidlo, podľa ktorého mohol ostať čínsky prezident vo funkcii najviac dve funkčné obdobia. Simu teraz končí druhý mandát a podľa týchto pravidiel bude môcť ostať pri moci aj doživotne.

(ste, fed)


Ďalšie články