Argentínčan žijúci so Slovákom v homosexuálnom manželstve má právo na trvalý pobyt na Slovensku, tvrdí žilinský súd

Žilinský súd zrušil rozhodnutie cudzineckej polície, ktorá odmietla udeliť trvalý pobyt Argentínčanovi, ktorý sa v Argentíne zosobášil so Slovákom.

222138255_4366074230152496_8236789543220342793_n LGBT vlajka na budove úradu ombudsmanky v roku 2021. Foto: Facebook

„Krajský súd v Žiline dnes rozhodol v prípade práva na pobyt v prospech páru rovnakého pohlavia. Je to historický moment, ktorý je dúfam len začiatkom dlho potrebnej zmeny,“ napísala na sociálnej sieti Facebook Lucia Plaváková, podpredsedníčka Progresívneho Slovenska.

Prípad, o ktorom píše Plaváková, v minulosti opísal portál Aktuality. Týka sa občana Argentíny Mariana Ruiza a Slováka Jakuba Šanka, ktorí sa spolu zosobášili v Argentíne. Pár sa následne rozhodol presťahovať na Slovensko, ale cudzinecká polícia odmietla Ruizovi udeliť trvalý pobyt, pretože Slovensko neuznáva zväzky rovnakého pohlavia. Polícia mu preto odporučila, aby o trvalý pobyt požiadal inak. Ruiz to však odmietol, políciu obvinil z diskriminácie a zažaloval ju.

V pondelok krajský súd v Žiline vyniesol rozsudok, v ktorom údajne rozhodol v prospech Ruiza.

Ruiza zastupoval advokát Peter Kubina, ktorý v minulosti pôsobil ako poradca prezidentky Zuzany Čaputovej. Figuruje aj ako právny zástupca Jaroslava Haščáka z Penty. Kubina pre Aktuality argumentoval tým, že Argentínčan nechce, aby Slovensko legalizovalo jeho zväzok, ale len to, aby tu mohol získať trvalý pobyt. „Domáhajú sa iba rovnakého zaobchádzania v jednej konkrétnej životnej situácii, ktorou je získanie trvalého pobytu za účelom zlúčenia rodiny,“ tvrdil pre Aktuality Kubina.

Po vynesení rozsudku Kubina na sociálnu sieť Facebook napísal: „Krajský súd v Žiline (senát v zložení JUDr. Zuzana Jančárová, JUDr. Jozef Šulek, JUDr. Zuzana Krivdová) dnes v celom rozsahu vyhovel našej žalobe, ktorú sme pred 2 rokmi podali v mene Mariano Ruiz de Šanko a Jakub Šanko de Ruiz a zaviazal orgány cudzineckej polície, aby pri rozhodovaní o udelení trvalého pobytu v tomto prípade rešpektovali judikát ESĽP vo veci Taddeucci a McCall proti Taliansku. Súd potvrdil, že zamietnutím žiadosti v tomto prípade došlo k neoprávnenej diskriminácii na základe sexuálnej orientácie a porušeniu práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života a slobody pobytu (bránenie v návrate slovenského občana do vlasti). Tento rozsudok je prvý svojho druhu na Slovensku a verím, že pomôže aj ďalším osobám v rovnakej situácii. Štát ešte môže podat kasačnú sťažnosť, uvidíme, či tak urobí. Veľmi ma teší, že k takémuto rozhodnutiu dospel už súd prvej inštancie.“

Podobný prípad napadla na Ústavnom súde aj Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, ktorá sa deň pred skončením svojho funkčného obdobia obrátila na Ústavný súd, aby preskúmal ustanovenie v zákone o pobyte cudzincov, ktoré sa odvoláva na zákon o rodine. Patakyová tak urobila kvôli prípadu Slováka, ktorý uzatvoril homosexuálne manželstvo na Novom Zélande. Pár sa po svadbe presťahoval na Slovensko, ale polícia odmietla partnerovi, ktorý je občanom Nového Zélandu, uznať trvalý pobyt na Slovensku. Ústavný súd jej návrh prijal, kedy sa ním bude zaoberať zatiaľ nie je jasné.

Súdne rozhodnutie je v krátkom čase už treťou snahou o zmenu právneho poriadku na Slovensku v oblasti požiadaviek LGBT osôb. Parlamentom 19. októbra neprešiel návrh na zavedenie inštitútu partnerského spolužitia. Následne 25. októbra zas Komisia pre schvaľovanie štandardov liečebných postupov na ministerstve zdravotníctva neschválila návrh na zavedenie štandardu liečebno-diagnostického postupu pri liečbe transsexualizmu. Jej schválenie by otváralo cestu k obnoveniu kontroverznej vyhlášky, ktorá povoľovala zmenu pohlavia aj bez chirurgického zákroku na pohlavných orgánoch.


Ďalšie články