Partnerské spolužitie neprešlo. Parlament odmietol návrh poslancov SaS

Parlament neposunul do druhého čítania návrh poslancov z klubu SaS, ktorí chceli uzákoniť inštitút partnerského spolužitia. Ten podľa kritikov otváral možnosť zavedenia homosexuálnych manželstiev.

Národná rada SR. Foto: TASR/Jaroslav Novák Národná rada SR. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Krátko po jedenástej hodine poslanci parlamentu neposunuli do druhého čítania návrh strany SaS na zavedenie inštitútu partnerského spolužitia. Za návrh sa postavilo len 50 poslancov, proti bolo 37, zdržalo sa 15, nehlasovalo 31 poslancov. Prítomných bolo 133 poslancov. Na to, aby návrh prešiel do druhého čítania, chýbalo 17 hlasov.

Za návrh hlasovali poslanci zo strán SaS, Hlas a Za ľudí. Za bolo aj 17 poslancov zo strany OĽaNO. K deviatim liberálnym poslancom združeným v Občianskej a demokratickej platforme sa tak pridalo ďalších osem kolegov z hnutia. Bol medzi nimi napríklad aj Gábor Grendel.

Poslanci OĽaNO mali pri hlasovaní voľnú ruku. „Zloženie poslaneckého klubu je rovnako pestrofarebné ako celé Slovensko. Preto sú pri takýchto témach úplne prirodzené rozličné postoje a hlasovania poslancov,“ uviedlo hnutie vo vyhlásení ešte pred hlasovaním.

„Žiadny z poslancov Kresťanskej únie (Anna Záborská, Richard Vašečka, Katarína Hatráková, Radovan Marcinčin a Ján Szöllös) v stredu na hlasovaní Národnej rady SR nepodporí návrh SaS na zavedenie registrovaných partnerstiev na Slovensku,“ konštatovalo pred hlasovaním aj komunikačné oddelenie strany Kresťanská únia.

Návrh nepodporil nikto z klubu Sme rodina. Deviati z nich boli proti, ostatní sa buď zdržali, nehlasovali, alebo neboli prítomní. Predseda Boris Kollár sa pri hlasovaní zdržal.

Dostál argumentoval akceptáciou LGBT komunity

Ak by návrh zákona prešiel, partnerské spolužitie by mohli uzavrieť akékoľvek dve dospelé osoby bez ohľadu na pohlavie. Vznikalo aj zanikalo by zápisom v notárskej zápisnici. Podľa navrhovateľov Ondreja Dostála a Vladimíry Marcinkovej, ktorí návrh predstavili v pondelok, by jeho prijatie znamenalo napríklad zavedenie bezpodielového spoluvlastníctva spolužijúcich partnerov, zaradenie do prvej dedičskej skupiny v rámci dedičného konania, sprevádzanie k lekárovi, nárok na ošetrovné, jednorazové odškodnenie v prípade smrti alebo úrazu z povolania, poukazovanie dávky na účet inej osoby na žiadosť poberateľa dávky, prechod nároku na dávku po smrti fyzickej osoby či sprístupňovanie zdravotnej dokumentácie.

Dostál na tlačovej konferencii pri predstavovaní návrhu zákona uviedol, že by ho mali podporiť „všetci demokraticky zvolení poslanci, ktorým záleží na tom, aby sa ľudia z LGBT+ komunity cítili na Slovensku akceptovaní“.

Otázka otvorenia cesty homosexuálnym manželstvám

Aj keď politici z SaS zdôrazňovali, že nejde o zavedenie manželstiev homosexuálov ani o registrované partnerstvo, podľa viacerých ľudskoprávnych právnikov by ich návrh otváral cestu manželstvám homosexuálov

„Slovensko sa môže rozhodnúť, či prijme alebo neprijme zákon o akomkoľvek partnerskom inštitúte. Ale musí počítať s tým, že obsah tohto inštitútu budú vytvárať európske súdy,“ tvrdí Patrik Daniška z Inštitútu pre ľudské práva a rodinnú politiku.

Podobne to vidí aj Anton Chromík z Aliancie za rodinu, ktorý voči návrhu spustil petíciu, ktorú v čase hlasovania podporilo už viac ako 13-tisíc ľudí. „Návrh SaS sa snaží zmeniť viaceré zákony a na úroveň manželstva  postaviť aj partnerov rovnakého pohlavia. Napriek tomu, že manželstvo má mať podľa Ústavy SR jedinečné postavenie,“ píše v texte petície Chromík.

„Ide o registráciu? Ide. Ide o partnerstvo? Ide. Tie zmeny názvu, ktoré sa v tejto veci používajú, sa len snažia zahmliť pravú podstatu, ktorá je stále rovnaká. Raz sa to volá životné partnerstvo, inokedy registrované partnerstvo, teraz partnerské spolužitie. V zásade však ide o vytvorenie inštitútu partnerov, ktoré sa stavia na úroveň manželstvu,“ tvrdí Chromík v rozhovore pre Štandard.

O podobnom návrhu zákona pritom poslanci hlasovali len pred dvoma týždňami. Dňa 4. októbra poslanci nepodporili návrh od Tomáša Valáška z Progresívneho Slovenska, ktorý sa taktiež snažil uzákoniť životné partnerstvo. Za vtedy hlasovalo len 31 poslancov.

Podľa platnej legislatívy nebudú môcť poslanci hlasovať o podobnom návrhu najbližší polrok. Predložiť návrh požadujúci zavedenie životných partnerstiev, tak budú môcť poslanci predložiť najskôr na aprílovej schôdzi parlamentu.

Čaputová: Som sklamaná

Prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti skonštatovala, že jej je ľúto, že sa ani po vražde na Zámockej nenašlo dosť zákonodarcov na schválenie zákony, ktorý by uľahčil život LGBTI+ komunite.

„Neviem, ako chceme prispieť k pocitu bezpečia a prijatia našich spoluobčanov, keď sa budú poslanci báť aj obyčajnej notárskej zápisnice?!“ napísala Čaputová.

Prázdne gestá podľa nej nestačia a treba konať. Spoločnosť podľa jej slov neohrozuje láska dvoch ľudí rovnakého pohlavia ani ich partnerský vzťah. „Naša spoločnosť dopláca na ľahostajnosť a necitlivosť, keď ani takáto hrozná tragédia nepohne dostatočným počtom poslancov a poslankýň, aby urobili potrebný a správny krok,“ dodala prezidentka.


Ďalšie články