Zlyhanie arcibiskupa Oroscha

Jediný možný prípad, keď zavraždená obeť nie je podľa kanonického práva nevinná, je pri takzvanej tyranicíde – atentáte na diktátora.

Omša v prázdnej Katedrále sv. Jána Krstite¾a v Trnave poèas ve¾konoènej nedele Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Odstránenie tyrana je pri splnení podmienok dokonca morálne oprávnený čin. Podľa cirkvi i svätého Tomáša Akvinského. Zo štátnej tyranie však nebohých Juraja a Matúša azda podozrievať nebudeme.

Inak je hriešnikom každý z nás. A je hriešnym v mnohých oblastiach, pričom tie naše sexuálne poklesky (mimochodom, patrí medzi ne aj heterosexuálna nevera) nie sú z hľadiska kategorizácie cirkvi ani nadradené, ani podradené iným zlyhaniam.

https://standard.sk/272314/stranka-policie-sr-sa-vyjadrila-k-arcibiskupovi-oroschovi-kollar-strcte-si-tie-kecy-do-z-u/

Ak boli Juraj a Matúš niečím vinní, tak len tým, čím sme vinní aj my všetci ostatní. Pred Bohom a jeho čistotou sme všetci ontologicky špinaví. V tom sme si všetci rovní. Heterosexuálny či iný smilník, neverník, pažravec či ten, kto osočí blížneho svojho (obzvlášť, ak to robí opakovane).

Prípadná morálna vina nedokonalého človeka, ktorý sa stal obeťou vraždy, nikdy nesmie byť spájaná s násilným činom proti nemu.

O prípadnom hriešnom živote Juraja a Matúša – v akejkoľvek oblasti – nevieme vôbec nič, a tak je to v čase trúchlenia správne. Vieme len o ich sexuálnej identite – tá sama osebe nie je hriechom ani podľa cirkevného učenia. Arcibiskup Ján Orosch o tom dobre vie.

https://standard.sk/272361/kbs-oroscha-nam-neprinalezi-komentovat-kazdy-biskup-zodpoveda-za-svoje-nazory/

Za obete sa cirkev modlí. Napríklad preto, že dúfa v ich spásu. Ak má obavy o ich spásu, modlí sa za ne ešte viac. No cirkev na nich nevynáša ich domnelé hriešne činy, obzvlášť vtedy, keď o nich nič netuší.

Hovoriť o ich hriechoch je v takejto situácii rovnako perverzné, ako bolo včerajšie pohoršenie nad tým, že arcibiskup Stanislav Zvolenský na smútočnej omši nespomenul sexuálnu orientáciu obetí vraždy. Už ste počuli kňaza na zádušnej omši spomínať sexuálnu orientáciu nebožtíka?

Na Dušičky sa modlíme za našich blízkych zosnulých, o ktorých síce netušíme, kde teraz sú, ale vieme, že ak sa trápia v očistci, naša modlitba im poslúži.  

Tak to práve v týchto dňoch robí zvyšok katolíckej cirkvi.

https://standard.sk/272392/heger-sa-pyta-co-robili-predchadzajuce-vlady-pri-pomoci-ohrozenym-skupinam/

Ďalšie články