Z ústupu z Chersonu bude ťažiť Ukrajina, ale potenciálne aj Rusko

Stiahnutie sa z Chersonu je pre Rusov nepochybne veľká politická porážka. Vojensky však môže ísť o pomerne očakávaný postup v situácii bez východiska. S novým ruským veliteľom Sergejom Surovikinom mohla prísť o čosi iná dynamika medzi velením armády a Kremľom. A namiesto pravdepodobného obetovania elitných jednotiek tak Rusi volia stiahnutie sa a prípravu na ďalšiu fázu vojny.

Ruskí vojaci stoja vedľa svojich nákladnych vozidiel v meste Cherson na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP Ruskí vojaci stoja vedľa svojich nákladnych vozidiel v meste Cherson na juhu Ukrajiny, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

O ruskom odsune z Chersonu sa debatovalo pomerne dlho, podľa skorších informácií dokonca už v auguste žiadali ruskí velitelia prezidenta Vladimira Putina o povolenie stiahnuť sa. Ukrajina navyše dlhodobo a pomerne precízne pracovala na odstrihnutí ruského zásobovania a čo najväčšom skomplikovaní logistiky i prípadného stiahnutia sa cez rozvodnenú a širokú rieku Dneper. Vladimir Putin však politicky citlivé miesto vraj odmietal opustiť, a to napriek negatívnym vyhliadkam na jeho udržanie.

K zmene mohlo dôjsť nielen v dôsledku vývoja situácie, ale aj s príchodom nového veliteľa ruských inváznych síl na Ukrajine Sergeja Surovikina. Ako predtým denníku Echo24 povedal vojenský analytik a spolupracovník redakcie Lukáš Visingr, západné médiá mali po nástupe Surovikina tendenciu vykresliť ho ako brutálneho mäsiara, mohli ho tým však v niektorých ohľadoch podceniť.

„Surovikin je, samozrejme, chlap drsný, tvrdý, brutálny, v tom sa od ruských generálov nijako veľmi nelíši, a rozhodne je schopný nasadzovať veľmi tvrdé metódy – to sme videli v Sýrii. Ale na druhej strane on nie je taký ten primitívny prisluhovač, ktorý by riešil bombardovaním a delostrelectvom akýkoľvek problém. Je to bývalý veliteľ specnaz a ako taký je jednoducho schopný rozlíšiť, kedy má použiť skalpel a kedy kladivo. V Sýrii predviedol brutálne bombardovanie Aleppa, ale aj veľmi efektívne nasadenie výsadkárov a špeciálnych jednotiek takým spôsobom, akým sa nasadzovať majú,“ povedal denníku Echo24 Lukáš Visingr s tým, že je tiež možno na rozdiel od predchodcov schopný postaviť sa svojim nadriadeným.

Surovikin v októbri, keď sa stal veliteľom jednotiek nasadených na Ukrajine, varoval, že bude treba čeliť ťažkým rozhodnutiam. Jeho vymenovaniu predchádzal debakel v Charkovskej oblasti, kde ukrajinské sily počas jedného týždňa prevalcovali ruské sily a dobyli späť veľkú časť regiónu.

Cherson je prvým veľkým mestom, ktoré sa podarilo Rusom získať pod kontrolu na začiatku invázie na Ukrajinu. A je tiež jedinou oblastnou metropolou pod ich kontrolou. Chersonská oblasť je významným regiónom pre ukrajinské poľnohospodárstvo a navyše znamená pozemné spojenie s anektovaným Krymským polostrovom.

VIDEO: Rusi ustupujú cez Dneper

Obsadenie pravého západného brehu Dnepra znamená pre Ukrajinu tiež výhodnú pozíciu na ostreľovanie, ako aj ďalšie skomplikovanie zásobovania na okupovaný Krymský polostrov. Tam by teraz pre zničený Kerčský most mala značná časť zásob prúdiť práve cez južnú Ukrajinu. „Cherson je kľúčom k celému južnému regiónu. Jeho ovládnutie by Ukrajine umožnilo zamerať sa na kľúčové zásobovacie trasy pre ruské sily,“ citovala v októbri agentúra AP ukrajinského vojenského analytika Oleha Ždanova.

Ťažiť z ústupu však bude potenciálne aj Rusko. Pokiaľ sa ruské jednotky naozaj stiahnu na východný breh, uľahčia si tým zásobovanie a do hĺbky obnovia svoju obranu. Akýkoľvek pokus ukrajinských síl prekročiť Dneper by bol v súčasnej situácii zrejme značne problematický. Rusko si navyše stále udrží kontrolu nad zhruba 60 percentami Chersonskej oblasti vrátane pobrežia Azovského mora. Kým budú mať jednotky Moskvy pod kontrolou východný breh Dnepra, ukrajinské sily tiež nebudú môcť poškodiť kanál, ktorý privádza sladkú vodu na Krymský polostrov. Voda takto nemohla na okupovaný Krym prúdiť medzi rokmi 2014 až 2022.

Aj podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) neznamená stiahnutie sa ruských síl koniec „bitky o Cherson“. Rusi podľa inštitútu vstupujú na tomto fronte do novej fázy, v ktorej je prioritou dostať sily cez širokú rieku Dneper a zároveň zdržať ukrajinskú ofenzívu, skôr než sa ju snažiť úplne zastaviť. Na ústupe ruskí vojaci podľa Ukrajiny zničili niekoľko mostov.

Surovikinovou prioritou je podľa všetkého po niekoľkých ťažkých mesiacoch stabilizovať ruské obranné línie, opísala v analýze situáciu americká CNN. V stredu Surovikin uviedol, že sily stiahnuté z Chersonu budú slúžiť „v aktívnych operáciách vrátane útočných v iných smeroch tejto operačnej zóny“.

Rusko vo štvrtok oznámilo, že začalo avizované sťahovanie svojich jednotiek z pravého brehu Dnepra v okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Kyjev sa však k možnému ústupu ruských síl vyjadroval obozretne a varoval, že oblastnú metropolu Cherson, jedno z najväčších miest, ktoré Moskva od začiatku vojny dobyla, ustupujúci Rusi zmenia na „mesto smrti“. Teda, že pokiaľ ruská armáda skutočne ustúpi a nepôjde o pascu, mesto bude zamínované všade, kde to bude možné.

Text vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Ďalšie články