Atentát a štát

V tejto chvíli treba povedať niekoľko vážnych slov.

profimedia-0810227874 Foto: Profimedia.sk

V prvom rade zaželať Robertovi Ficovi, aby sa operácia podarila, aby prežil.

V čase písania tohto textu mi prišla súkromná správa, že situácia je naozaj vážna a Robert Fico v dôsledku vnútorného krvácania bojuje o život.

Pokúsme sa napriek tomu o to ťažšie. K streľbe prišlo z bezprostrednej blízkosti, strelec mal legálne držanú zbraň, vedel, ako strieľať a do Handlovej prišiel vraždiť. To, že atentátnik nezabil premiéra na mieste, je v istom drobnom ohľade malé a dúfajme, že aj podstatné šťastie. Kiežby mal pán Fico ešte jeden kúsok potrebného šťastia a celý tento hrozný čin prežil.

Veriaci medzi nami už vyslovili na tento úmysel modlitbu. Nech je silnejšia, ako všetko ostatné.

Oplatí sa myslieť v tejto chvíli nielen na jeho najbližších, ale aj na lekárov, ktorí o jeho život bojujú. A oplatí sa aj stíchnuť.

Dovoľte aj krátku politickú poznámku.

Treba si pripomenúť, že nejde o prvý pokus o atentát na politika v našich dejinách. Napríklad na Andreja Hlinku boli atentáty páchané opakovane. Nihilizmus v hlave dokáže byť ničivý. Pre ideologicky motivovaný nihilizmus to platí dvojnásobne.

Podstatou politiky má byť, aby sme v sebe navzájom nevideli vlkov, aby sme sa nehrýzli. Dlhšie sa tu pestuje vnútorné rozdeľovanie spoločnosti. Začalo to s falošnou pedagogikou a rozdeľovaním voličov na menej alebo viac vzdelaných, akoby jedni mohli byť menej alebo viac morálni.

Azda si konečne uvedomíme, že jedno Slovensko sa nemôže cítiť morálne nadradené druhému. Že jedna časť spektra sa nemôže nazvať slušnejšou a správať sa voči tej druhej agresívne. Na strach a nenávisť tu nemá monopol iba polovica národa. Pestovanie obrazu nepriateľa už dávnejšie prekročilo rozumné hranice. Tón pritom neurčovala nevzdelaná dedina ani zadubení veriaci. Po dnešku to musí byť jasné každému.

Priveľa vecí sa za posledné roky pokazilo. A priveľa toho treba napraviť.

Dúfajme, že sa do toho zapojí aj Robert Fico.