K útoku na premiéra sa vyjadril Putin aj Biden. Reagujú aj svetové médiá

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica vyvolal reakcie aj v zahraničí. Premiéri Česka, Maďarska či Poľska vyjadrili šok. Udalosť komentujú aj vrcholní predstavitelia EÚ. Útok v Handlovej si všimli aj viaceré zahraničné médiá.

Summit premiérov V4 v Prahe Slovenský premiér Robert Fico prichádza na summit predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4) v utorok 27. februára 2024 v Prahe. FOTO TASR/AP

„Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca,“ napísal český premiér Petr Fiala na sieti X. „Prajem pánu premiérovi, nech je čo najskôr v poriadku. Násilie nesmieme tolerovať, nesmie mať v spoločnosti miesto.“

„Bol som hlboko šokovaný ohavným útokom na svojho priateľa, slovenského premiéra Roberta Fica,“ uviedol maďarský líder Viktor Orbán na sieti X. „Modlíme sa za jeho zdravie a rýchle uzdravenie! Nech Boh žehná jeho a jeho krajinu!“

„Šokujúce správy zo Slovenska. Robert, v tejto veľmi ťažkej chvíli myslím na teba,“ napísal poľský šéf vlády Donald Tusk na sieti X.

Ruský prezident Vladimir Putin prijal podľa svojich slov správu „s rozhorčením“. Podľa Putina „tento ohavný zločin nemožno ospravedlniť“. „Roberta Fica poznám ako odvážneho a odhodlaného človeka. Naozaj dúfam, že tieto vlastnosti mu pomôžu prežiť túto ťažkú ​​situáciu,“ vyhlásil Putin. Ficovi zároveň zaželal skoré uzdravenie.

„Atentát na môjho slovenského kolegu Roberta Fica ma hlboko šokoval. Len pred niekoľkými dňami sme spolu telefonovali a intenzívne sme hovorili o bezpečnostných otázkach,“ napísal rakúsky kancelár Karl Nehammer. „Prajem mu skoré a úplné uzdravenie! Nenávisť a násilie nesmú v našich demokraciách prevládnuť a treba proti nim bojovať s maximálnym odhodlaním!,“ dodal.

„Som hlboko šokovaný správou o zbabelom útoku na slovenského premiéra Fica,“ napísal nemecký kancelár Olaf Scholz. „V európskej politike nesmie existovať násilie. V týchto hodinách myslím na Roberta Fica, jeho rodinu a občanov Slovenska“.

„Táto hrozná správa nás šokovala. Všetky naše myšlienky sú s premiérom Ficom a jeho rodinou,“ uviedol britský premiér Rishi Sunak s odvolaním sa na správu televízie BBC.

„Aj v mene talianskej vlády chcem vyjadriť čo najostrejšie odsúdenie všetkých foriem násilia a útokov na základné princípy demokracie a slobody,“ dodala talianska premiérka Giorgia Meloniová, ktorá útok označila za zbabelý.

Na atentát reagovali aj prezidenti USA a Ruska

„Útok na slovenského premiéra Roberta Fica je otrasný,“ napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sieti X. „Dôrazne odsudzujeme tento násilný čin voči hlave vlády nášho susedného partnerského štátu.“ „Je potrebné vynaložiť maximálne úsilie na to, aby sa násilie nestalo normou v žiadnej krajine, forme ani sfére,“ napísal v príspevku. „Úprimne dúfame, že sa Robert Fico čoskoro zotaví, a vyjadrujeme svoju solidaritu s obyvateľmi Slovenska.“

K útoku sa vyjadril aj americký prezident Joe Biden. Spolu s manželkou sa modlia za jeho rýchle uzdravenie, myslia na jeho rodinu, aj obyvateľov Slovenska. „Odsudzujeme tento hrozný akt násilia. Naša ambasáda je v úzkom kontakte s vládou SR a je pripravená pomôcť,“ vyhlásil Biden.

Incident komentujú aj vrcholní predstavitelia Únie

„Dôrazne odsudzujem zákerný útok na premiéra Roberta Fica,“ uviedla šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová na sieti X. „Takéto násilné skutky nemajú v našej spoločnosti miesto a podkopávajú demokraciu ako našu spoločnú najcennejšiu hodnotu.“

„Moje myšlienky sú s ním a jeho rodinou počas tejto veľmi ťažkej chvíle,“ napísala na margo bezprecedentného incidentu predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová. Útokom je šokovaná a označila ho za otrasný.

„Som šokovaný správou o útoku na slovenského premiéra Fica po zasadnutí vlády SR v Handlovej. Nič nemôže ospravedlniť násilie alebo takéto útoky. V myšlienkach som s predsedom vlády a jeho rodinou,“ uviedol predseda Európskej rady Charles Michel.

Odozva z celého mediálneho sveta

Atentát si všimli aj zahraničné médiá. „Slovenský populistický premiér Robert Fico bol v stredu popoludní zranený a prevezený do nemocnice,“ informovala agentúra Associated Press (AP).

Svedok agentúry Reuters počul po zasadnutí v Handlovej niekoľko výstrelov. Polícia zadržala muža a príslušníci bezpečnostných zložiek niekoho natlačili do auta a odišli, píše Reuters.

„Slovenský proruský premiér Robert Fico je po postrelení v ‚ohrození života‘,“ napísal britský denník Telegraph. „Podľa správ sa Fico rozprával s ľuďmi pred budovou, keď padlo niekoľko výstrelov, v dôsledku ktorých spadol na zem.“

„Slovenský populistický premiér Robert Fico bol postrelený a zranený neznámym strelcom počas stretnutia so svojimi priaznivcami v meste vzdialenom približne 100 kilometrov od hlavného mesta,“ píše americký denník Wall Street Journal s odvolaním sa na vyhlásenie strany Smer.

„Slovenský populistický premiér Robert Fico bol v stredu postrelený a vážne zranený, čo vláda označila za pokus o atentát,“ uviedol americký New York Times.

„Slovenského premiéra postrelili po zasadnutí vlády,“ informovala ruská štátna tlačová agentúra TASS. „Stav Roberta Fica sa hodnotí ako veľmi vážny, informoval denník Plus jeden deň,“ dodala agentúra.

„Slovenský premiér Fico zranený pri streľbe po zasadnutí vlády,“ uviedla ruská tlačová agentúra RIA Novosti, ktorá citovala denník Pravda.

Predseda vlády je v životohrozujúcom stave

Premiéra postrelili po výjazdovom zasadnutí vlády pred Domom kultúry v Handlovej. Jeho profil na Facebooku a Úrad vlády SR informoval, že je v „životohrozujúcom“ stave.

Previezli ho vrtuľníkom do Nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, keďže naliehavosť jeho stavu neumožnila prevoz do hlavného mesta. Útočník zasiahol šéfa Smeru do oblasti brucha a ruky.


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac