Nejakí woke idioti spustia kampaň a veľké firmy hneď sťahujú chvost, tvrdí sociológ Zitelmann

Rainer Zitelmann je renesančný muž: promovaný historik a sociológ, ale aj konzultant na trhu s nehnuteľnosťami, autor mnohých kníh. A vo svojom zatiaľ poslednom živote aj misionár kapitalizmu. Financuje preklady svojich kníh do rôznych jazykov a propaguje ich po svete. V češtine mu vyšli dve, obe tento rok: Kapitalizmus nie je problém, ale riešenie a Desať najväčších omylov odporcov kapitalizmu.

Rainer Zitelmann. Foto: Profimedia.sk Rainer Zitelmann. Foto: Profimedia.sk

V tej druhej sa opiera aj o prieskum agentúry Ipsos MORI, ktorá sa dotýka 21 krajín sveta. Len v piatich z nich prevažuje kladný vzťah ku kapitalizmu nad kritikou: v Poľsku, USA, Južnej Kórei, Japonsku, tesne nad kladnú hodnotu koeficientu sa zmestí Česká republika. Neutrálne voči kapitalizmu sú spoločnosti v Argentíne, Švédsku a v Brazílii. Ale v trinástich krajinách zo skúmaných dnes väčšina obyvateľstva kapitalizmus kritizuje (napríklad a v poradí od najvlažnejších po najzarytejších kritikov): vo Švajčiarsku, Taliansku a v Spojenom kráľovstve, Nemecku a Rakúsku, v Grécku, Bosne a Hercegovine a v Rusku. Zoznam uzatvára Turecko.

Otázky rozdelila agentúra do troch skupín: prvá zisťuje postoj k ekonomickej slobode a k štátnym zásahom, pričom sa vyhýba slovu kapitalizmus. V druhej už sa s kapitalizmom operuje, výskumníci zisťujú, aké z ponúkaných charakteristík si opýtaný s kapitalizmom spája (sloboda, široká ponuka tovaru alebo, naopak, chamtivosť, degradácia životného prostredia a iné.) Tretia skupina otázok pozostáva z osemnástich výrokov typu: kapitalizmus znamená, že ponuku určujú spotrebitelia, nie štát alebo, naopak, kapitalizmus motivuje ľudí na nákup výrobkov, ktoré nepotrebujú. Zitelmann zo všetkých odpovedí vypočítal takzvaný koeficient vzťahu národa a rôznych jeho vrstiev k ekonomickej slobode.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.