Blackouty aj rabovanie. Prečo sa oplatilo sledovať priebeh arktickej zimy v USA

Blackouty, teda dlhšie trvajúce výpadky elektriny, sú obľúbený dystopický žáner v pravicovom až reakčnom prostredí, teda medzi ľuďmi, ktorí s podozrením sledujú snahy o Veľkú transformáciu, známu aj pod heslom uhlíková neutralita. Pravda je, že tá záľuba nadobúda u niektorých jej nositeľov taký stupeň, až to vyzerá ako túžba. Dlhotrvajúci výpadok prúdu by možno vyprovokoval veľké politické posuny v spoločnosti späť „doprava“. Cena za to však môže byť hrozivá (aj v Česku štátna správa prepočítava, po koľkých dňoch by sa už začala anarchia a nastali by pomery ako v občianskej vojne).

Na snímke zimná snehová búrka v americkom Amherste. Foto: TASR/AP Na snímke zimná snehová búrka v americkom Amherste. Foto: TASR/AP

Vo chvíli, keď boli Vianoce zase raz na blate, bude Európanovi tento scenár pripadať vzdialený. Ale stačí pohľad cez Atlantik na sever Ameriky, ktorú teraz takmer dva týždne sužovala arktická zima, a obraznosť začína pracovať naplno.

Energetické firmy na východe USA (Nové Anglicko, Virgínia, New York a okolie) vyzývali okolo Štedrého dňa svojich zákazníkov, aby pokiaľ možno šetrili plynom a elektrinou, pretože by tiež nemuseli vystačiť. Niektoré mestá Spojených štátov – Nashville alebo napríklad Atlanta – mali naordinované plánované odstávky na kratší čas, typicky niekoľko málo hodín (rolling blackouts).

Nezabudnuteľný Štedrý večer má za sebou mesto Buffalo neďaleko Niagarských vodopádov. Zasiahla ho snehová búrka a „umŕtvenie“ verejnej infraštruktúry. V tomto meste síce blackout nevypukol, napriek tomu desiatky ľudí zaskočených prívalom snehu a bez zásob si po ne a tiež po spotrebnú elektroniku do zatvorených obchodov a na benzínky došli. Začalo sa rabovanie. Jeden spravodajský web (RawsAlerts) zverejnil video, na ktorom je počuť streľba a sú vidieť ľudia utekajúci s ulúpenými predmetmi z obchodu. Miestna polícia vraj nemohla účinne zasahovať, bola paralyzovaná počasím.

V rovnakom čase na juhu Spojených štátov, konkrétne v Texase, ktorý tento rok vo februári už niekoľkodenné blackouty prekonal, opakovanie tejto katastrofy odvrátili také ohovárané fosílne zdroje, v tomto prípade plyn. Texas je v tomto príbehu dôležitý ako pionier Spojených štátov pri výstavbe obnoviteľných zdrojov (OZE). Vyrába z nich ešte viac elektriny ako superzelená Kalifornia, čo môže prekvapiť vzhľadom na to, že Texas je tradične republikánsky štát. Má však okrem množstva slnka aj veľa vetra, takže zozelenel napriek svojmu politickému vedeniu. Hlúpe je, keď v zime, tak ako teraz, kolabuje nielen slnko, ale aj ten vietor a líder v OZE je vydaný na nemilosť plynovým elektrárňam, ktoré okamžite zdražujú svoje ceny o 400 percent.

Menej vypäto tento príbeh platí pre Spojené štáty ako celok. Na Štedrý deň zaznamenali skokový rast spotreby z 500 na 600 GW a súčasne prepad elektriny z veterných elektrární z 90 GWh na polovicu. Hoci obnoviteľné zdroje tvoria do desiatich percent americkej spotreby energie, dianie v Amerike posledných dní opäť jasne ukazuje, aké ťažké problémy aj výpadok tohto doteraz pomerne malého dielu koláča pôsobia. V Spojených štátoch sa teraz súčasne na rôznych miestach vyskytli javy ako výpadky elektriny, kolaps verejného poriadku či dostatok občanov ochotných rabovať, ktoré by na jednom mieste spôsobili spoločenský výbuch. Ale my v Európe sme sa opäť rozhodli toto laboratórium zadarmo nesledovať.

Niežeby v Európe o scenári s blackoutom nehovoril nikto. Naposledy tento týždeň v rozhovore pre nemecký denník Die Welt rakúska ministerka obrany Klaudia Tannerová vyhlásila, že pri blackoutoch v Európe nie je otázkou či, ale kedy prídu. Tannerová síce do celej problematiky umne stavila ingredienciu Putin (potenciálne hackerské útoky z Ruska na naše rozvodné siete), ale aj ona hovorí, že vojna na Ukrajine riziko výpadkov elektriny na starom kontinente „významne zvyšuje“ – čiže nenulová pravdepodobnosť blackoutov v Európe existovala. A deje sa to na konci českého predsedníctva, ktoré sa tamojšia vláda rozhodla viesť v pomätenom rauši boja za čoraz vyšší podiel OZE na výrobe elektriny.

Text pôvodne vyšiel na portáli Echo 24. Vychádza so súhlasom redakcie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.