Komunikačné noty. Na českom ministerstve vyrástlo skutočné monštrum

Začiatkom januára sa na stránkach českého ministerstva vnútra objavilo niekoľko dokumentov jeho Krízového informačného tímu. Niektoré boli pripravené pre verejnosť, iné sú označené ako neverejné. Či už nám ich úradníci ministra Víta Rakušana ukázali omylom alebo úmyselne, stoja za prečítanie.

Vít Rakušan. Foto: Profimedia.sk Vít Rakušan. Foto: Profimedia.sk

Vďaka dokumentom z minulého leta a jesene sa dozvedáme, že na vnútre vyrástla propagandistická byrokracia, ktorá sa snaží pojať do svojho silne zideologizovaného videnia sveta aj niektoré nepohodlné fakty a ktorá má neopísateľnú obavu o zachovanie svojich záujmov.

K znakom rozvinutej byrokracie patria zložité procedúry a nezrozumiteľný jazyk, v ktorom sa úradníci vyjadrujú a myslia. To nájdeme napríklad v tabuľke zahŕňajúcej päť stupňov komunikačných rizík a opatrení, ako im čeliť. Pri štvrtom stupni sa dočítame: „na prebunking je neskoro, treba intenzívne komunikovať: odhaľovať manipulatívne techniky nepriateľa a debunkovať, vykonať tzv. naming and shaming; zaslať lines, to tiež všetkým, adresovať podprahové obavy.“ Kolísanie hatlanín vnútra medzi angličtinou a anglickou češtinou (debunkovať, adresovať obavy) odkazuje na myšlienkový dovoz celého systému, najskôr z Bruselu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.