Pred pár dňami médiami prebleskla rýchla správa, EÚ schválila primiešavanie prášku z cvrčkov do múky. Skúsení pozorovatelia boja proti globálnemu otepľovaniu okamžite zbystrili. Veštby o tom, ako všetci čoskoro budeme jesť chrobáky, sa vo svete objavujú so železnou pravidelnosťou.
„Môže byť hmyz zázračným jedlom budúcnosti?“ pýtala sa v roku 2014 BBC. „Ak chceme zachrániť planétu, budúcnosťou jedla je hmyz,“ hlásal titulok The Guardianu. Chrobáky za jedlo budúcnosti vyhlásili americké televízie CNN, CNBC, katarská al-Džazíra alebo magazín The Economist. Všetky vychádzajú zo zhruba rovnakého predpokladu. Moderné poľnohospodárstvo je environmentálne veľmi náročné a produkuje obrovské množstvo skleníkových plynov. Týka sa to hlavne kráv, ktoré svojimi vetrami vypúšťajú veľké kvantum metánu, efektívnejšieho skleníkového plynu, ako je CO2. Hmyz je k životnému prostrediu šetrnejší a nutrične výživný, preto sa ponúka ako vhodná náhrada hovädzieho. Snahy odnaučiť ľudstvo jesť mäso naráža na jeden zásadný problém: steaky a hamburgery chutia úplne úžasne.
Regulácia EÚ povoľujúca cvrčky v múke môže pôsobiť ako pokus navyknúť európskych občanov jesť chrobáky. V skutočnosti to nebude také vážne. Potraviny obsahujúce chrobáky musia byť jasné označené. Cvrčky tiež nie sú prvý hmyz, ktorý dostal od Bruselu zelenú na konzumáciu. Podobné pravidlá už existujú pre sarančatá sťahovavé a larvy múčneho chrobáka.