Pred pár dňami médiami prebleskla rýchla správa, EÚ schválila primiešavanie prášku z cvrčkov do múky. Skúsení pozorovatelia boja proti globálnemu otepľovaniu okamžite zbystrili. Veštby o tom, ako všetci čoskoro budeme jesť chrobáky, sa vo svete objavujú so železnou pravidelnosťou.
„Môže byť hmyz zázračným jedlom budúcnosti?“ pýtala sa v roku 2014 BBC. „Ak chceme zachrániť planétu, budúcnosťou jedla je hmyz,“ hlásal titulok The Guardianu. Chrobáky za jedlo budúcnosti vyhlásili americké televízie CNN, CNBC, katarská al-Džazíra alebo magazín The Economist. Všetky vychádzajú zo zhruba rovnakého predpokladu. Moderné poľnohospodárstvo je environmentálne veľmi náročné a produkuje obrovské množstvo skleníkových plynov. Týka sa to hlavne kráv, ktoré svojimi vetrami vypúšťajú veľké kvantum metánu, efektívnejšieho skleníkového plynu, ako je CO2. Hmyz je k životnému prostrediu šetrnejší a nutrične výživný, preto sa ponúka ako vhodná náhrada hovädzieho. Snahy odnaučiť ľudstvo jesť mäso naráža na jeden zásadný problém: steaky a hamburgery chutia úplne úžasne.
Ak ste predplatiteľom, prihláste sa tu.
Svet je od 24. februára v pohybe, z ktorého sa rodí nový svetový poriadok. Štandard ponúka svojim čitateľom pohľad za penu dní, hlbšie analýzy a texty, ktoré pomáhajú pochopiť a vysvetliť kontext toho, čo sa deje vo svete politiky, ekonomiky či náboženstva.
Ak ste si predplatili Štandard do 31. augusta 2022 v akejkoľvek forme, cena predplatného sa pre vás celých nasledujúcich 12 mesiacov nezmení.
Ak máte problém, kontaktujte nás na [email protected]