Primátor Malaciek: NAKA ma zadržala, aby developer mohol presadiť nového primátora

04_Riha_MZ Primátor Malaciek Juraj Říha. Foto: Matúš Zajac

Sú to už takmer tri roky, čo sa mesto Malacky prebudilo do absurdného rána. Jeho primátora Juraja Říhu teatrálnym spôsobom zadržali špeciálne policajné útvary pre údajné úplatky. Polícia vtedy proaktívne na Facebooku informovala aj o dlhoročnom treste, ktorý mu hrozí. Nielen právnická obec, ale samotní občania záhorského mestečka si však veľmi rýchlo začali ťukať na čelo: primátor podľa obvinenia v rámci „úplatku“ nežiadal nič pre seba, ale mal sa údajne dohadovať s developerom, že mu uzná kolaudáciu už postavenej bytovky, ak ten pomôže s povoleniami na výstavbu mestskej multifunkčnej haly.

Po obvinení sa začali ukazovať širšie obrysy tohto prípadu. Říha totiž už v roku 2020 upozorňoval na zvláštne okolnosti, ktoré sa diali okolo bytovky, o svojich podozreniach upozornil aj vtedajšieho policajného prezidenta Milana Lučanského. Krátko nato začal developer spolupracovať s políciou ako agent, aby následne došlo k podivnému obvineniu samotného primátora. Ten dokonca upozorňoval miestnych občanov, aby boli opatrní pri kúpe bytov v spomínanej bytovke a zverejnil aj správu o nezrovnalostiach v kolaudačných spisoch.

Primátor, ktorého dva a pol roka šikanovala NAKA za vyfabulované obvinenie, je podľa rozhodnutia prokuratúry z decembra minulého roka „bez pochybností“ nevinný. Skutok nielenže nebol korupčný, ba sa ani neudial. O okolnostiach tohto zvláštneho prípadu sme sa zhovárali s primátorom Malaciek Jurajom Říhom.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami