Analýza etherea na reťazci

Ethereum. Foto: Pexels.com Ethereum. Foto: Pexels.com

7-dňové kľúčové ukazovatele výkonnosti etherea (KPI) – 3. február 2023 

  • Nálada na trhu: Býčia
  • Aktívni používatelia (Adresy): 420 331 Δ+8,48 percenta
  • Rast používateľov (Celkové množstvo adries, ktoré obsahujú ETH): 93 267 268 Δ+0,005 percenta
  • Počet transakcií: 1 032 133 Δ+4,39 percenta
  • Zmena čistej pozície na burzách: +110 102 Δ+54 percent
  • Long/Short pomer: 0,83 Δ-28,44 percenta
  • Indikátor trhového cyklu (SOPR): 1,03Býčí
  • Ázia, USA, EÚ: Kupujú

Všetky tri regióny pokračujú v spotových nákupoch, pričom Ázia vedie v objeme spotových obchodov aj futuritných kontraktov

Graf 1: Ázia, USA a EÚ – Medzimesačná zmena ceny. Zdroj: Glassnode.

Súbeh spotových nákupov v troch regiónoch je zriedkavým javom, ktorý slúži ako hlavný ukazovateľ stability cien a potenciálneho pohybu smerom nahor. Vzhľadom na význam ázijského regiónu údaje na reťazci ukazujú, že cena je oveľa citlivejšia na zmeny v nálade investorov v Ázii. Ázijský región akumuluje od novembrového výbuchu FTX, pričom USA a EÚ ho nasledujú. Súbeh spotových nákupov naprieč regiónmi ako taký signalizuje aj vyčerpanie predajcov.

Predajný tlak zo strany megaveľrýb dosiahol vrchol a v januári sa významne znížil

Graf 2: Zmena čistej pozície megaveľrýb etherea (Subjekty s 10 000+ ETH). Zdroj: Glassnode.

Megaveľryby etherea v posledných týždňoch vykazujú známky vyčerpania predajcov. Najmä subjekty, ktoré držia 10 000 alebo viac ETH, zaznamenali pokles predajného tlaku. To znamená, že čistý predaj sa znížil z 1,6 milióna ETH (2,6 miliardy dolárov) v novembri 2022 na 600-tisíc ETH (1 miliarda dolárov) k 1. februáru. Všimnite si, že vrchol predajného tlaku nastal v novembri, keďže počas kolapsu FTX došlo k historickej úrovni likvidácie. Odvtedy si cena v nasledujúcich mesiacoch našla spodnú hranicu, pričom februárová aktivita signalizuje zlepšenie nálady investorov.

Ethereum sa vracia na burzy uprostred rely altcoinov

Graf 3: Zmena čistej pozície etherea na burzách. Zdroj: Glassnode.

V januári došlo k obratu tokov na burzách z maxima -2,8 milióna ETH (4,4 miliardy dolárov) v decembri 2022 na +110 tisíc ETH (183 miliónov dolárov) na začiatku februára. To signalizuje mierne zvýšenie potenciálneho krátkodobého predajného tlaku, keďže používatelia vymieňajú ethereum za altcoiny alebo stablecoiny. Pripisuje sa to najmä tomu, že ethereum je naďalej kľúčovým zdrojom likvidity altcoinov ako druhý alebo tretí najlikvidnejší trh po obchodných pároch denominovaných v stablecoinoch. V praxi ethereum slúži ako fixný bod hodnoty a de facto reverzná mena pre altcoinovú likviditu, a to na centralizovaných aj decentralizovaných burzách.

Vývojári etherea stanovili marec 2023 ako cieľový dátum pre výbery stakovaného ETH

Graf 4: ETH 2.0 Celková stakovaná hodnota (ETH). Zdroj: Glassnode.

Vývojári etherea stanovili marec 2023 na ďalší hardfork s názvom „Šanghaj“. Táto aktualizácia bude obsahovať EIP 4895, aktualizáciu kódu, ktorá umožní výbery pre stakované ethereum na reťazci Beacon Chain. Predbežný časový plán zavádza funkciu, ktorá chýbala od spustenia stakingu ETH2 v decembri 2020. Pri posudzovaní predajného tlaku tím ešte musí vytýčiť množstvo, ktoré je k dispozícii na ľahké odstakovanie. V podstate má reťazec Beacon Chain v držbe 16,38 milióna ETH v hodnote 26,9 miliardy dolárov. Príležitosť na rast bola jasná – vlastniť percentuálny podiel v sieti. Ponuka etherea v obehu vo výške 120,5 milióna má za následok aktuálny stakingový pomer na úrovni 14 percent, čo je najmenej spomedzi Layer-1 sietí. Vyššie uvedený graf ukazuje zdravý rast stakingu v priebehu roka 2022, čo napomáha dlhodobé presvedčenie napriek potenciálnym záchvatom predajného tlaku okolo odomknutia stakingu v marci 2023.


Ďalšie články