Dúha nad Bratislavou

Keď som sa po dvoch pandemických rokoch začala opäť pohybovať centrom Bratislavy, znepokojilo ma, ako sa po meste rozšírili dúhové vlajky. Zo západného sveta sa totiž zdá, že frekvencia výskytu dúhovej symboliky na verejných priestranstvách je nepriamo úmerná miere slobody prejavu v krajine.

Ilustračné foto z Bratislavy: Dana Vitálošová Ilustračné foto z Bratislavy: Dana Vitálošová

Ako príklad môžeme použiť Spojené kráľovstvo. Tu sa okrem dúhových priechodov pre chodcov a dúhových policajných áut v roku 2022 vyskytla aj výstava stovky “intersex-inkluzívnych” vlajok na londýnskej Regent Street.

Regent Street v Londýne. Foto: Profimedia.sk

Spojené kráľovstvo je zároveň krajinou, kde dlhé roky funguje „cancel culture“, teda kultúra rušenia akcií, kariéry, dobrej povesti či fundraisingových kampaní z dôvodu nesprávnych názorov. Uvádzajúc iba niekoľko príkladov z mnohých, dovolím si spomenúť, ako progresívni aktivisti pre domnelú „transfóbiu“ zničili povesť spisovateľke J.K Rowlingovej a producentovi Grahamovi Linehanovi. Profesorku filozofie Kathleen Stockovú zároveň nepretržitým šikanovaním vytlačili z pozície učiteľky, Mayi Forstaterovej pre „transfóbiu“ nepredĺžili pracovnú zmluvu, a choreografku Rosie Kayovú vytlačili zo zoskupenia, ktoré založila.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.