Stablecoiny sú doláre: run na banky v priamom prenose

Bitcoin a dolárové bankovky. Ilustračné foto. Zdroj: Flickr.com/Jernej Furman Bitcoin a dolárové bankovky. Ilustračné foto. Zdroj: Flickr.com/Jernej Furman

Bidenova administratíva sa rozhodla pustiť do útoku na kryptomeny. Operácia Chokepoint 2.0 však nebola nová regulácia, ale rôzne odporúčania pre banky od rôznych úradov administratívy. Tie im naznačujú, že sa ku kryptomenám treba správať ako k vysoko rizikovému aktívu a neodporúčajú prichádzať s ním do kontaktu. Do toho sa úrady ako Americká komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) snažia vyvolať dojem, že niektoré kryptomeny spadajú pod securities.

Podľa všetkého však táto aktivita má dosah skôr na fiat svet ako na kryptomenové spoločnosti. Operácia chokepoint viedla k ukončeniu prevádzky banky Silvergate, ktorá obsluhovala mnohé kryptoburzy a projekty. Vďaka odchodu rôznych kryptoprojektov a tlaku od administratívy sa rozhodla dobrovoľne ukončiť svoju činnosť. Aspoň zatiaľ sa zdá, že sa nejde o krach – banka je likvidná a vypláca všetky vklady.

To sa nedá povedať o banke Silicon Valley Bank (SVB), ktorá patrí medzi väčšie peňažné ústavy a k depozitom sa už klienti nedostanú (pravdepodobne s výnimkou štátneho poistenia vkladov FDIC do výšky 250-tisíc dolárov).


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami