Pápež: Európa má budúcnosť, ak bude vskutku úniou a nie redukciou krajín s vlastnými charakteristikami

Štáty EÚ majú mnohé spojenectvá a záujmy, ktoré ťažko zjednotiť. No už nesmú považovať vojnu za riešenie konfliktov. Pozor pred tým, ak prevládne aparát a technokratická paradigma v Európe, varoval pápež František.

Pápež František Pápež František. Foto: AP/TASR

„Krajiny Európskej únie sú zapojené do viacerých spojenectiev, záujmov, stratégií, silových blokov, ktoré je ťažké zjednotiť do jedného projektu. A predsa by mali všetci jasne a odhodlane mať jeden princíp: vojna už nemôže a nesmie byť považovaná za riešenie konfliktov. Ak dnes krajiny Európy nespája tento eticko-politický princíp, znamená to, že sa vzdialili od pôvodného sna. Ak ho, naopak, majú, musia sa zaviazať, aby ho uskutočnili so všetkou námahou a zložitosťou, ktorú si historická situácia vyžaduje. Pretože vojna je zlyhanie politiky a ľudstva. Toto musíme opakovať politikom.“

Vyhlásil to pápež František na audiencii s účastníkmi plenárneho zasadnutia Konferencie biskupských konferencií Európskej únie (COMECE). Citoval pritom zo svojej encykliky Fratelli tutti z roku 2020. Opäť zopakol, že v uplynulých desaťročiach sa niektoré vojny tiahli roky až dodnes do takej miery, že teraz môžeme hovoriť o tretej svetovej vojne:


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.