Akcia „P“. Ako chceli komunisti z gréckokatolíckej cirkvi spraviť pravoslávnu

Proticirkevné akcie z polovice minulého storočia zvykli ich iniciátori zaheslovať písmenami. Popri akciách K (mužské kláštory) a R (ženské rehole) sa jedna z nich označovala písmenom P. Myslel sa tým útok vtedajšieho režimu zameraný proti gréckokatolíckej cirkvi, pričom písmeno P bolo malo naznačiť taktiku i cieľ akcie: Pravoslavizácia. Z gréckokatolíckej cirkvi sa mala stať cirkev pravoslávna. Po dobrom alebo po zlom.

Biskupi Gojdič a Hopko Biskupi Gojdič a Hopko v Stropkove 4. septembra 1949. Zdroj: Archív prešovského arcibiskupstva

Následné udalosti svedčia skôr o tej druhej alternatíve. Menej zainteresovanému pozorovateľovi ľahko napadne otázka: A aký je v tom vlastne rozdiel? Veď tak pravoslávni, ako aj gréckokatolíci majú (takmer) rovnaké chrámy, ikony, bohoslužby, duchovnosť… Áno, ale je tu jeden zásadný rozdiel: Gréckokatolíci sa nachádzajú v cirkevnej jednote s rímskym biskupom, pápežom.  A toto je podstatnou súčasťou ich identity, na ktorú sa sústredil zákerný útok komunistického režimu tzv. Akciou P.

Slabina sa ukázala ako silná stránka


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.