Svet sa skončí v roku 2036, no môže ich spasiť Putin. O čom je sekta AllatRa s tisíckami členov aj na Slovensku

IMG_2063 Bilboard Tvorivej spoločnosti v bratislavskej Rači. Foto: Tomáš Dugovič

Žijú v predstave konca sveta už o 13 rokov a v nádeji, že sa im pred kataklyzmou podarí utiecť pod patronátom zjednotiteľa ľudstva, ruského prezidenta Vladimira Putina. Klimatickú núdzu pociťujú akútne asi ako Greta Thunbergová, no jej príčiny vidia mimo sféry ľudskej činnosti. V minulosti nachytali aj štátneho tajomníka Juraja Smatanu. Zoznámte sa s ukrajinskou sektou AllatRa a jej ešte zvučnejšou odnožou Tvorivá spoločnosť. Tá má na Slovensku odhadom tisíce priaznivcov, veľmi silné internetové zázemie a jej duchovný guru zrejme našiel nový domov práve na Slovensku.

Slovenské mediálne prostredie už niekoľko dní žije príbehom náboženského spoločenstva Milosť, ktorému sa Štandard podrobne venoval v minulosti hneď viackrát. Záujem o Milosť oživila jeho členka a niekdajšia herečka Mária Bartalos svojimi kritickými vyjadreniami o homosexualite a o ambícii motivovať ľudí k životu s Bohom.

Milosť však nie je jediným duchovným spolkom, ktorý na Slovensku v ostatnom období púta pozornosť balansom na hrane sektárstva a počet jeho členov a sympatizantov sa ráta nie v desiatkach, ale minimálne v tisíckach.

Reč je o pôvodne ukrajinskej sekte AllatRa, ktorej povesť neskôr predstihol jeden z jej vedľajších projektov Tvorivá spoločnosť a ktorý si podrobnejšie rozoberieme neskôr.

Hnutie AllatRa formálne zaregistrovali v roku 2014, ale počiatok jeho skutočnej činnosti sa datuje už do roku 2010. Najčastejšie sa tvrdí, že na jeho čele stojí vertebrológ (špecialista na vyšetrenie a liečbu chrbtice) Igor Michajlovič Danilov, ktorý pochádza z Doneckej oblasti.

„Sú nejaké špekulácie – a zdôrazňujem, že špekulácie –, že by za vznikom spoločenstva mohla byť Marina Cvyhunová, ktorá viedla Veľké biele bratstvo a bola vtedy uväznená. V roku 1997 ju prepustili na slobodu. Teoreticky môže AllatRa nadväzovať na toto, pretože je veľmi zvláštne, ako veľmi rýchlo sa hnutie rozšírilo,“ povedal v rozhovore pre český web Seznam Zprávy o alternatívnej teórii vzniku český religionista Jakub Ludvík, ktorý hnutie skúma už niekoľko rokov.

Veľké biele bratstvo je v niektorých „metafyzických kruhoch“ pomenovanie pre systém, v ktorom zdokonalené bytosti takzvanej veľkej moci šíria duchovné učenie prostredníctvom vybraných ľudí na Zemi, ktorí prevzali zodpovednosť za kozmický osud ľudskej rasy. Prvou osobou, ktorá o bytostiach na Západe hovorila, bola Helena Petrovna Blavatská, mystička narodená v Ruskej ríši v roku 1875. Stalo sa tak po tom, ako od nich údajne dostala správy.

Igor Michajlovič Danilov. Foto: YouTube

Duchovné prepojenie vďaka knihám záhadnej autorky

Späť k AllatRa. Tá považuje samú seba za verejné spoločenstvo pôsobiace mimo politiky a náboženstva. Medzi vedcami a odborníkmi na religionizmus zas prevláda názor, že ide o nové náboženské hnutie s prvkami synkretického kultu, panslavizmu, apokalyptizmu, nového myslenia a takzvaného New Age.

Hnutie je sústredené okolo kníh autorky Anastasie Novych. Identita Anastasie Novych je zatajovaná, no podľa niektorých členov nejde o imaginárnu postavu. Hnutie vraj vzniklo na základe toho, že sa ľudia duchovne prepojili práve po prečítaní ezoterických diel Novych. Tie mimochodom možno bez problémov kúpiť aj v najväčších slovenských kníhkupectvách.

Pokiaľ ide o potrebné financie, pozorovatelia tvrdia, že pre zainteresovaných ľudí je spoločenstvo natoľko dôležité, že do neho vložia vlastné financie a úspory. Sú totiž silne presvedčení, že ich kolektív má pravdu a historické poslanie. Sekta tým pádom zdroje nezískava priamym nátlakom – aspoň podľa toho, čo dnes vieme.

Knihy Anastasie Novych v známom slovenskom kníhkupectve. Foto: archív

Archonti verzus Nomo Putin

AllatRa vychádza z presvedčenia o existencii takzvaných Archontov. Archontov je v jej ponímaní dvanásť plus jeden trinásty, ktorý ich vedie. Ide o tajnú vládu, ktorá populáciu ovláda ako bábky. Ako zrekapituloval Ludvík, Archonti si napríklad podľa predstáv členov AllatRa vymysleli AIDS, aby mali peniaze z liečiv, pre zisk sú tiež ochotní vytvárať vojnové konflikty. Stredom negatívnej sily Archontov sú vraj Spojené štáty americké. Ide teda o naratív podobný tomu, ktorý prevláda v tvrdých konšpiračných kruhoch.

Úloha zastaviť Archontov vraj leží predovšetkým na pleciach bežnej populácie, najmä slovanskej, ktorá sa musí spojiť do jednej pospolitej tvorivej spoločnosti. Podľa AllatRy má toto spojenie vzniknúť v Rusku.

Vo filozofii hnutia AllatRa stojí na čele odboja proti Archontom zjednotiteľ s titulom Nomo, ktorým je súčasný ruský prezident Vladimir Putin. „Putinova rola je jasná. Tie knihy sú napísané tak, že ktokoľvek sa do nich pozrie, okamžite to pochopí. Je tam popísané presné miesto narodenia Noma, že najväčší vplyv bude mať ako prezident, že mu v detstve zomreli dvaja súrodenci a tak ďalej. Je to veľmi jasné. Nikto nemôže mať pochybnosti, o kom sa tam hovorí,“ zdôrazňuje v tejto súvislosti Ludvík.

Vladimír Putin. Foto: TASR/AP

Tak ako mnohé sekty, aj AllatRa pracuje s príbehom o blížiacom sa konci sveta, ktorý má nastať už v roku 2036. Pri apokalypse má zjednodušene prísť k sérii výbuchov a rozliatiu magmy po našej Zemi. Séria výbuchov začne v Mariánskej priekope, čo je najhlbšie miesto na planéte. Záchranu pred koncom sveta však nájdu práve členovia AllatRy, ktorí sa spoja do utopickej spoločnosti.

„Je to také vážne, že to nemôže ísť ďalej. Ak s tým nič neurobíme, všetci jednoducho zomrieme. Ste na to pripravení? Ste pripravení na to, že celá vaša rodina, všetci vaši blízki a známi jednoducho zomrú z toho dôvodu, že vás nikto ani len nevaroval, že sa blíži nejaká katastrofa?“ tvrdí hnutie.

Tí, ktorí vábeniu AllatRy odolajú, sú podľa predstáv zakladateľa menejcenní. Danilov totiž vo svojich videách otvorene hovorí o tom, že štatút človeka a právo byť človekom je prisúdené len tým, ktorí budú s ideami sekty súhlasiť a rozhodovať o ňom bude „centrálny medzinárodný výbor“ pod vedením samotnej organizácie AllatRa. Danilov dokonca ide tak ďaleko, že ľudí, ktorí oponujú, označuje za „choré zvieratá“.

Ilustračný obrázok. Foto: pexels.com

Tvorivá spoločnosť ako kapitola sama osebe

Zaujímavosťou je, že AllatRa svoje myšlienky šíri pomocou viacerých samostatných projektov. Spomenúť možno Jediné zrno alebo Tvorivá spoločnosť, ktorá – ako už vyplýva zo samotného názvu – má združiť ľudí za účelom záchrany. Práve druhý menovaný projekt v posledných rokoch dokonca zatienil svoju materskú organizáciu, a to až do takej miery, že mnohí členovia či priaznivci Tvorivej spoločnosti, ktorá sa vyvinula na samostatnú entitu, nemusia o existencii pôvodnej AllatRy tušiť.

Tvorivá spoločnosť má dnes globálny rozmer a tvrdí o sebe, že má podporovateľov až v 180 krajinách, z čoho vyplýva, že povedomie o sebe šíria v početných jazykoch. Najviac aktívni sú pritom vo východnej a strednej časti Európy. Ich kanály na sociálnych sieťach majú v bývalom východnom bloku stovky tisíc odberateľov. Ich aktivity ako videovýstupy, PR a celkové vystupovanie sú veľmi profesionálne a na prvý pohľad nie vždy pôsobia toxickým dojmom.

„Dnes sa AllatRa snaží šíriť povedomie o možnosti vytvorenia Tvorivej spoločnosti všetkými možnými prostriedkami. Sú veľmi aktívni na sociálnych sieťach, zároveň vydávajú noviny Polahoda. Tiež majú otvorené náboženské praktiky, napríklad každý večer spoločné meditácie – prepájajú sa cez telefón a spoločne meditujú. V tejto chvíli sa všetko točí okolo Tvorivej spoločnosti, šírenie povedomia o tom projekte, to je pre nich úplne zásadné. Skupina prevádzkuje sieť viac ako 200 účtov so stovkami tisíc sledujúcich naprieč všetkými hlavnými platformami sociálnych médií,“ zhrnul ich aktivity Ludvík.

Symbol hnutia AllatRa. Foto: AllatRa

Osem osnov a tri etapy

AllatRa a Tvorivá spoločnosť sa vo svojej agende opierajú o takzvaných osem osnov: život človeka, sloboda človeka, bezpečnosť človeka, transparentnosť a otvorená dostupnosť informácií pre všetkých, tvorivá ideológia, rozvoj osobnosti, spravodlivosť a rovnosť, samospráva spoločnosti. Ide teda o niečo ako ideový základ postavený na rozvoji jednotlivca, spolupráci, dostupných informáciách a podobne.

Zároveň rozlišujú tri etapy budovania novej spoločnosti. Najskôr treba získať stúpencov, potom založiť politické strany a potom usporiadať niečo ako globálne referendum o presadení požiadaviek tejto sekty. Ide teda o základ politickej stratégie, ktorej cieľom je prevzatie moci. Z aktuálne dostupných informácií možno povedať, že AllatRa a jej Tvorivá spoločnosť sa nachádzajú iba v prvej etape.

Foto: Tvorivá spoločnosť

Na Slovensku nie sú neznámi, práve naopak

Hnutiu sa za niekoľko rokov podarilo vybudovať silné zázemie na Slovensku aj v Česku a získať tu odhadom tisícky priaznivcov, za čo zrejme môže najmä geografická blízkosť k Ukrajine. Vplyv AllatRy v slovenskom sociálnom a kultúrnom prostredí navyše narastá aj v dôsledku toho, že jej sympatizanti sa nachádzajú aj medzi ukrajinskými utečencami.

Presnejšie, Tvorivá spoločnosť má v Česku už založené občianske združenie a pred pár mesiacmi otvorila pobočku už aj v Prahe, na Slovensku je ešte stále v procese registrácie, aspoň to v decembri minulého roka tvrdila Michala Kasz Hrončeková, budúca predsedníčka združenia Tvorivá spoločnosť. „Je to len pre formálne potreby, aby sme sa napríklad mohli akreditovať na nejakú konferenciu a podobne,“ povedala v tom čase Hrončeková.

Na Slovensku sa má dokonca nachádzať alebo sa prinajmenšom nachádzal sám guru Danilov. Vodca sekty do našej krajiny utiekol pred vojnou a jeho odchod môže čiastočne súvisieť aj s tým, že u susedov nie je vítaný pre pozitívnu úlohu Ruska v učení AllatRy. Experti však upozorňujú, že rusofilstvo a kladný postoj k vojne na Ukrajine v tomto spolku vôbec nie je samozrejmosťou a že názorová paleta je pestrejšia.

Redaktorke denníka Postoj Eve Čobejovej sa pred štyrmi rokmi podarilo s tromi slovenskými členkami sekty AllatRa stretnúť. Predstavila ich ako Renátu Polákovú, Katarínu Mikitovú a Ľubicu, ktorá si svoje priezvisko nechala pre seba.

„Nie sme náboženstvo, sme medzinárodné spoločenské hnutie, ktoré je založené na duchovných zrnách, ktoré tu boli od nepamäti a spájajú náboženstvá. AllatRa je prapôvodný zdroj, ktorý tu bol od pradávna. Je to čistá pravda. Teda je súčasťou aj náboženstiev, ale aj celej histórie ľudstva. Sú to vedomosti a znalosti, ktoré sú obsiahnuté v tých knihách [Anastasie Novych, pozn. red.],“ povedali Čobejovej.

O tom, že aktivita hnutia narastá aj na Slovensku, svedčí napríklad vlaňajšia účasť Tvorivej spoločnosti na knižnom veľtrhu Bibliotéka či bilbordy, ktorými podľa týždenníka .týždeň „zaplavila“ Slovensko. Jeden z jej priaznivcov tiež nedávno upútal pozornosť aj na populárnej slovenskej stránke venovanej počasiu teóriou o tom, že polárne žiary, ktoré boli viditeľné aj južnejšie ako obvykle, znamenajú, že „horí kyslík“. Čo má byť, samozrejme, predzvesť konca sveta.

Foto: archív

Na Marse vraj bol nedávno život ako na Zemi

AllatRu, ktorá je veľmi aktívna aj v online prostredí, na Slovensku a v Česku zastupujú napríklad facebookové stránky ako Tvorivá spoločnosť Česko-Slovensko alebo AllatRa TV Česko-Slovensko, kde sa vďaka jazykovej blízkosti premiešavajú fanúšikovia z oboch krajín. O tom, že dosah projektu je značný a nejde o marginálnu záležitosť, svedčí aj počet sledovateľov iba týchto dvoch stránok. Dokopy ich je asi 70-tisíc.

„Na Marse bol život ako na Zemi! A vymrel len nedávno a doslova za pár minút vďaka cyklu kataklyzmy, ktorými celá slnečná sústava prechádza každých 12-tisíc rokov! Na konci tohto cyklu sa nachádzame aj my práve teraz a na Zemi už začali klimatické procesy, ktoré spôsobili koniec života na Marse,“ píše sa napríklad v príspevku, ktorý má Tvorivá spoločnosť v čase písania tohto článku pripnutý úplne hore na stránke.

Zaradenie príspevku o klíme do tohto článku pritom nie je náhodné. Tvorivá spoločnosť má totiž súčasne za cieľ informovať o klimatickej kríze, pričom s faktami zaobchádza netradične. V lepšom prípade totiž hovorí o reálnych rizikách pre životné prostredie a extrémnych prejavoch počasia, no odmieta, že by ich spôsobovala činnosť človeka. V horšom prípade hovorí o globálnom podvode a sprisahaní vedcov či spája topenie ľadovcov s „kozmickými pulzmi galaktických interakcií“.

Foto: Tvorivá spoločnosť

Zneužitie Smatanu?

S úmyslom potvrdiť správnosť svojho presvedčenia v minulosti Tvorivá spoločnosť oslovila aj niekdajšieho ekologického aktivistu a súčasného štátneho tajomníka rezortu životného prostredia Juraja Smatanu.

„Na jednom filmovom festivale za mnou prišli dve mladé ženy a chceli odo mňa vyjadrenie o globálnej environmentálnej kríze. Keďže som tú organizáciu nepoznal, bolo mi nepríjemné ich len tak odmietnuť,“ povedal o celej situácii Smatana pre denník SME.

Hoci si najprv myslel, že sa vyjadruje pre akýsi študentský projekt, následne zistil, že zábery s ním ľudia z Tvorivej spoločnosti zostrihali tak, že to pôsobí, akoby podporoval myšlienky akejsi nadnárodnej organizácie. Smatana pritom klimatickú zmenu spôsobenú skleníkovými plynmi nepopiera.

Podobne podľa článku britskej verejnoprávnej stanice BBC po skúsenosti s Tvorivou spoločnosťou obstáli aj viacerí zahraniční vedci a politici, ako napríklad Saleemul Huq, riaditeľ Medzinárodného centra pre klimatické zmeny a rozvoj v Bangladéši, alebo portugalský europoslanec Carlos Zorrinho.

Juraj Smatana v materiáloch Tvorivej spoločnosti. Foto: YouTube

Štát o nich vie

V roku 2017 Ukrajinská pravoslávna cirkev Kyjevského patriarchátu varovala pred „deštruktívnymi aktivitami AllatRa“ a označila ju za „okultnú paranáboženskú organizáciu“.

O tri roky neskôr zas cirkevná čeľabinská diecéza v stredozápadnom Rusku uviedla, že je znepokojená tým, čo považuje za „psychokult“.

Radovan Čikeš, riaditeľ Cirkevného odboru na Ministerstve kultúry SR, v nedávnom rozhovore pre Štandard uviedol, že Tvorivá spoločnosť patrí medzi spolky, ktorých rozmach zaznamenali po koronavírusovej pandémii a experti toto hnutie podľa neho „vyhodnocujú ako závažnú bezpečnostnú hrozbu“. Nezdôvodnil však, v čom hrozba spočíva.


Ďalšie články