Padnúť má celá vláda, novým premiérom by mal byť Ľudovít Ódor. Kto môže obsadiť ďalšie ministerské kreslá?

Ľudovít Ódor Foto: TASR/ Martin Baumann

Podľa informácií Štandardu sa Zuzana Čaputová chystá vymenovať kompletne novú vládu. Jej premiérom by mal byť viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor.

Prezidentka Zuzana Čaputová by mala začiatkom budúceho týždňa odvolať všetkých ministrov vlády Eduarda Hegera. Novým premiérom by sa údajne stal viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor.

Ministerkou spravodlivosti by mala byť bývalá verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Ministrom financií Peter Švec, ktorý v súčasnosti pôsobí ako štátny tajomník na rezorte hospodárstva. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie by mala viesť Lívia Vašáková, ktorá má v súčasnosti na starosti Plán obnovy. Informáciu nám potvrdili dva zdroje, ktoré nechceli byť menované.

Pre ministrov Jána Horeckého (školstvo), Viliama Karasa (spravodlivosť) a Karela Hirmana (hospodárstvo) to pravdepodobne bude znamenať koniec pôsobenia v politike. Minimálne do najbližších volieb.

Väčšina ministrov sa však vráti do parlamentných lavíc. V politike však skončia ich náhradníci. Znamená to napríklad koniec pre Györgyho Gyimesiho, ktorý je náhradníkom za Jaroslava Naďa, či Mareka Šefčíka, ktorý je náhradníkom za Jána Budaja.

Budúci premiér Ľudovít Ódor je známy ekonóm, autor viacerých kníh. V minulosti bol členom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, počas vlády Ivety Radičovej bol poradcom premiérky a ministra financií Ivana Mikloša. V rokoch 2003 až 2005 bol hlavným ekonómom Ministerstva financií a riaditeľom Inštitútu finančnej politiky. Pochádza z Komárna.

Jana Dubovcová bola v rokoch 2012 až 2017 verejnou ochrankyňou práv. Predtým pôsobila ako poslankyňa Národnej rady za SDKÚ. V roku 2020 kandidovala v parlamentných voľbách za koalíciu strán PS/Spolu. Bola prvou verejnou ochrankyňou práv, ktorá na svojom úrade vyvesila dúhovú vlajku.


Ďalšie články