Progresívna zahraničná politika nás vedie do vojny

222345043466_159292413765446_4149079029991707154_n Foto: Orbán/FB

Jediným ukazovateľom, podľa ktorého je Západ voči iným civilizáciám na prvom mieste, zostala vojenská sila. Na prvý pohľad je to dobrá správa. Ale na druhý pohľad je zrejmé, že ak sme stratili všetky ostatné výhody a konkurencieschopná zostáva len naša vojenská sila, bude to tlačiť udalosti smerom k vojenským konfliktom. Prinášame prejav maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý predniesol 4. mája na medzinárodnej konzervatívnej konferencii CPAC v Budapešti.


Drahí americkí priatelia a konzervatívci, ktorí sa tu zišli z celého sveta, vítam obrancov slobodného sveta v Budapešti. Ďakujeme vám za príležitosť byť tu spolu.

Vidím tu kolegov, ľudí, ktorých si mimoriadne vážim. Je tu s nami prezident Gruzínska. Od neho sa môžeme učiť, ako žiť v tieni Ruska a zároveň si zachovať svoju krajinu a mier. Dnes má najcennejšie vedomosti v celej Európe. Prajeme vám veľa úspechov!

A je tu s nami aj môj priateľ pán Babiš, ktorého vládnutie bolo obdobím hlbokého česko-maďarského priateľstva. Na zasadnutiach Európskej rady sme spolu bojovali dlho do noci. Musím priznať, že je väčší bojovník ako ja. Ešte o štvrtej ráno by stál za svojím. A priznávam, že keby tam nebol, keď sme museli rozhodovať o migrácii, možno by sme nedokázali zabrániť tomu, aby ostatní lídri v Európskej rade zaplavili Európu migrantmi. Aj on je tu s nami.

A je tu s nami aj prezident Klaus. Nerád to od nás počúva, ale pravda vyjde najavo a musím povedať, že je to pravdepodobne najmúdrejší líder v súčasnej Európe. Ak niekto stojí pred ťažkým rozhodnutím, môžem len odporučiť, aby sa určite opýtal na jeho názor. Aj to svedčí o tom, že Česi sú dobre obdarení intelektuálnou silou. Nechápem, prečo nie sú na samom čele Európy, ale dúfam, že sa toho nakoniec dočkáme.

Je tu s nami aj môj kolega premiér Janez Janša, ktorého jednoducho nazývame najvyššie postaveným úradníkom. Bolo to už dávno, takže si to pamätajú len starí ľudia ako ja, ale zohral dôležitú úlohu pri tom, aby sa Slovinsko vymanilo z Juhoslávie a získalo svoju štátnu nezávislosť s čo najmenšími obeťami. Niekoľkokrát bol predsedom vlády. Je to veľký špecialista na úspešné návraty, môj vzor, človek, ktorý sa nikdy nevzdáva a nestráca rozvahu. Dám vám tip: čím tichšie hovorí, tým dôležitejšie sú veci, ktoré hovorí.

Ak ste si vytvorili dobrý zvyk, udržujte ho; pretože tí, ktorí majú dobré zvyky, budú v živote šťastnejší a úspešnejší. Pre nás sa stalo dobrým zvykom, že konzervatívny svet sa na jar hrnie do Budapešti. Inými slovami, keď je v Budapešti jar, je čas kalibrovať kompas a nastaviť si hodinky. Dobrý zvyk sa môže stať tradíciou. Budapešť vás vždy víta –  príďte aj na budúci rok!

Keď som sa pripravoval na dnešné podujatie, spomenul som si, ako sme sa sem dostali: prečo CPAC prichádza do Budapešti. CPAC (skratka pre konzervatívnu politickú konferenciu, Conservative Political Action Conference, funguje od roku 1974, pozn. prekl.) sa koná v Spojených štátoch, Mexiku, Brazílii, Izraeli a Japonsku. A CPAC je aj v Maďarsku.

Nie je to zlá spoločnosť. Ako sa však Maďarom podarilo získať vstup do takého prestížneho klubu? Nie sme veľkí, nie sme hroziví, nie sme bohatí. Nemáme veľkú armádu, nemáme obrovský HDP ani mimoriadne veľký počet obyvateľov. Kto má o nás záujem? A predsa sme tu dnes všetci. Myslím si, že existuje len jeden dôvod, prečo sme v tomto elitnom klube. Existuje jedna vec, ktorá robí našu krajinu dôležitým miestom: skutočnosť, že Maďarsko je inkubátorom, kde sa robia experimenty pre konzervatívnu politiku budúcnosti. Maďarsko je miestom, kde sme nielenže hovorili o porážke progresívnych liberálov a o obrate konzervatívnym kresťanským politickým smerom, ale aj miestom, kde sme to skutočne urobili.

Vážení hostia, všetko sa to začalo v roku 2010.

Existuje maďarské príslovie: „Kde je veľká núdza, tam je pomoc nablízku“ –  alebo „Kde je jed, tam je liek“. Priatelia, ťažko si predstaviť krajinu v horšej situácii, než bolo Maďarsko v roku 2010, keď sme sa po ôsmich rokoch v opozícii vrátili k vláde. Spomínam si, že vtedy sa riešila otázka, či konzervatívna politika dokáže obnoviť krajinu zbankrotovanú liberálmi, ktorí prepadli šialenstvu. Vtedy sme si mysleli, že ak sa to podarilo tu, dá sa to urobiť kdekoľvek. Po New Yorku to platilo aj pre Budapešť: „Ak sa to podarí tam, podarí sa to všade.“ (If you can make it there, you can make it everywhere.) Experiment sa podaril a my sme dôkazom toho, že len konzervatívna politika môže pomôcť tam, kde liberáli, ľavičiari, zničili krajinu. A maďarský príbeh úspechu odvtedy pokračuje: plná zamestnanosť, rekordná úroveň investícií, rovná daň, o 40 percent menej potratov, najlepšia verejná bezpečnosť v Európe, migrácia pod kontrolou a silná národná identita.

Milí priatelia, pravda je však čiastočne taká, že hoci maďarský úspech v roku 2010 jasne žiaril, čo sa prejavilo na našom znovuzvolení dvojtretinovou väčšinou v roku 2014, až do roku 2015 nikoho vo svete nezaujímal. Ako hovoria Maďari, ani psy to nezaujímalo. Zostalo to naším tajomstvom. Neboli sme vôbec známi. Jednoducho sme žili lepšie a šťastnejšie ako predtým. Možno ma pochopíte, keď poviem, že sa mi niekedy cnie za časmi, keď sme neboli v centre pozornosti. Ale s tým sa nedá nič robiť: Človek mieni, Pán Boh mení. Maďarský experiment v skutočnosti vďačí za svoju svetovú slávu Georgeovi Sorosovi. Boh naozaj koná záhadným spôsobom. Keby George Soros nezaútočil na Maďarsko, keby neoznámil svoj program presídlenia miliónov nelegálnych prisťahovalcov do Európy s pomocou svojich žoldnierskych mimovládnych organizácií, nikdy by sme sa nedostali na prvé stránky svetových novín.

Ale strýko George oznámil svoj program presídľovania. Zmobilizoval svoju armádu mimovládok a pustil sa do realizácie svojho veľkolepého plánu. Zaplavili Balkán nelegálnymi migrantmi a vybudovali trasu pre pašerákov ľudí vedúcu do srdca Európy. Potom však narazili na Maďarsko. Dali sme povel na zastavenie, pustili sa do boja a bránili sme sa: postavili sme plot a bránili sme svoju krajinu. Po čase som si uvedomil, že nestačí brániť naše hranice, nestačí bojovať vo fyzickej sebaobrane, ale svoju krajinu môžeme brániť len vtedy, ak sa zapojíme aj do intelektuálnych a ideologických bojov. Ocitli sme sa uprostred intelektuálno-ideologického bojiska, pretože migrácia je dôležitou súčasťou filozofie liberálnych progresívcov. Nemali sme inú možnosť, ako kritizovať ideológiu otvorenej spoločnosti a s ňou aj celé impérium Georgea Sorosa.

A tak sa stalo toto, milí priatelia. Niektorí ľudia by zasvätili polovicu svojho života tomu, aby sa stali svetoznámymi, a predsa sa im to nepodarí. My sme nechceli byť slávni, a predsa sme. Vzopreli sme sa liberálnemu kánonu a vynieslo nás to k svetovej sláve. Neviem, či sme boli viac prekvapení my alebo liberáli, ale možno na tom nezáleží.

Foto: Orbán/FB

Dámy a páni, milí hostia, je nevyhnutné, najmä pre tých, ktorí prichádzajú zo zahraničia, aby jasne pochopili, že my Maďari neútočíme. Nechceme hovoriť iným krajinám, čo si majú myslieť o migrácii, gender teórii alebo európskom superštáte –  a určite to nechceme hovoriť Američanom. Každý národ má právo žiť podľa vlastnej vôle a povahy. Áno, neútočíme: bránime sa. Bránime, pretože globalistická progresívna elita nám chce vnútiť svoju vôľu, chce nám hovoriť, čo si máme myslieť a ako máme žiť. Náš boj za slobodu sa stal dôležitým pre západný svet, pretože sa ukázalo, že napadnuté nie je len Maďarsko, ale všetky národy slobodného sveta. Minulý rok som sa vám v tomto čase prihovoril ako váš hostiteľ. Vlani v lete v Texase som bol človekom, ktorý prichádza z diaľky a slobodne rozpráva vtipy. Dnes je moja úloha iná. Dnes vám ako vedúci inkubačného programu oznamujem, že sme všetci pod útokom – v Európe aj v Amerike. Musím vám tiež oznámiť, že útok nemá ekonomický charakter: máme do činenia s biologickou zbraňou. Bol proti nám podniknutý útok vírusom. Vírus bol vyvinutý v progresívnych liberálnych laboratóriách. Tento vírus útočí na najzraniteľnejšie miesto západného sveta: na národ. Je to vírus, ktorý ničí národy a ktorý rozbije naše národy na kúsky a rozdrví ich na prach.

Moji priatelia, národ je veľkým vynálezom Západu. Je srdcom slobodného sveta. Je však aj Achillovou pätou západného sveta. Ak sa národy vyparia, rozpadnú alebo zhrdzavejú, stratí sa možnosť slobodného života a Západ padne. Ľudia bez vlasti nikdy nemôžu byť slobodní: môžu byť len tulákmi, ktorých treba presadiť sem alebo tam, hračkami globálnej elity. Židovsko-kresťanská tradícia nás učí, že Boh rozdelil svet na národy, a dokonca každému národu určil strážneho anjela.

A keď už hovoríme o anjeloch strážnych, nedávno nás navštívil Jeho Svätosť pápež František. Bol naším hosťom tri dni. A mohli sme sa s ním modliť za mier vo svete a v Maďarsku. Bola to fantastická apoštolská púť. Maďarský ľud je Svätému Otcovi nesmierne vďačný. Pred rokom tu bol pápež František a CPAC, ale delilo ich približne šesť mesiacov. Tento rok bol rozdiel len jeden týždeň. Ktovie, ak to takto pôjde ďalej, možno sa Svätý Otec na budúci rok zastaví na tomto podujatí!

Vrátim sa však k svojmu posolstvu. Priatelia, myšlienka národa je naším osobitným západným dedičstvom. Preto ju uznávali aj Maďari, preto zložili pokrvnú prísahu, preto sa zorganizovali do národa, preto sme sa pripojili k západnému svetu a preto sme nezmizli v hmle dejín– ako sa to stalo iným ázijským národom, ktoré prišli na Západ. Keď sa na Západe rozšírila politická organizácia založená na národe, išli sme hore a v súťaži civilizácií sme predbehli svojich západných kolegov. Národ sa ukázal ako najlepší rámec. Je to najlepšia vec na uvoľnenie síl ukrytých v občanoch krajiny a na službu záujmom celého spoločenstva. Ak niekto pozná, akceptuje a prijíma spoločný jazyk, históriu a kultúru, je plnohodnotným členom národa – a teda slobodným. To predstavovalo obrovskú výhodu západnej civilizácie, dôvodom, prečo sme o stáročia predbehli ostatné kontinenty.

Práve táto civilizačná konkurenčná výhoda, milí priatelia, je dnes vystavená útoku. A s ľútosťou musím konštatovať, že tento útok sa ukazuje ako úspešný. Náš pokrok sa spomalil, ba dokonca zastavil. Iné civilizácie zosilneli, zrýchlili sa a v mnohých oblastiach nás jednoducho predbehli. Ekonomicky nás dobehli. Pred tridsiatimi rokmi sa západný svet podieľal na celosvetovej produkcii viac ako 60 percentami. Dnes je to približne 40 percent. Zaostali sme, pokiaľ ide o prírodné zdroje – USA možno menej, ale Európa je vydaná na milosť a nemilosť iných, závislá od dovozu energie. Osemdesiat percent životne dôležitých surovín potrebných pre modernú ekonomiku sa nachádza mimo Západu. A sme na tom zle aj z demografického hľadiska: svetová populácia rastie, ale populácia Západu sa zmenšuje. Presídľovanie a migrácia tento problém maskujú, ale neriešia.

Jediným ukazovateľom, podľa ktorého sme stále na prvom mieste, je vojenská sila. Na prvý pohľad je to dobrá správa. Ale na druhý pohľad je zrejmé, že ak sme stratili všetky ostatné výhody a konkurencieschopná zostáva len naša vojenská sila, bude to tlačiť udalosti smerom k vojenským konfliktom. Práve to sa dnes deje. Takže sa nám nedarí, Západu sa nedarí v súťaži medzi civilizáciami. A najhoršie je, že si za to môžeme len sami. Nikto z našich konkurentov nemohol spôsobiť takú spúšť. Keď ľavica vypustila do sveta svoj vírus, mnohí dobre mienení konzervatívci tvrdili, že tento protinárodný vírus bol len náhodným únikom z laboratória. Určite, hovorili si, ľavica nechce – alebo nemôže – vypustiť svojich radikálov do sveta; sama ich bude krotiť. To sa však nestalo. Nebuďme naivní! Dnes vidíme, že tento vírus jednoducho neunikol: bol vypestovaný, rozmnožuje sa a šíri po celom svete. Migrácia, gender ideológia a hnutie woke: to všetko sú len varianty – varianty toho istého vírusu.

S gruzínskym premiérom Iraklim Garibašvilim. Foto: Orbán/FB

Dámy a páni, podstatou nelegálnej migrácie je ničenie národného spoločenstva. Je to demontáž kultúrneho základu potrebného na fungovanie národného štátu a na jeho mieste vytváranie marginalizovaných, atomizovaných, koexistujúcich – ale vzájomne nepriateľských – skupín, ktoré nikdy nevytvoria spoločenstvo a v konečnom dôsledku ani štát. To isté je cieľom hnutia woke a genderovej propagandy. Vy, ktorí nie ste Maďari, zrejme neviete, že my Maďari nemáme samostatné slová pre pohlavie v sociálnom [„gender“] a biologickom kontexte. Poviem vám niečo ešte ohromujúcejšie: náš jazyk používa pre všetkých rovnaké osobné zámená, takže v Maďarsku sa v tomto smere niet o čom hádať. Preto vidíme – možno jasnejšie ako ľudia v iných častiach sveta –, že hnutie woke a gender ideológia sú presne to, čo kedysi komunizmus a marxizmus: umelo rozdeľujú národ na menšiny, aby podnecovali rozpory medzi skupinami. To je ich mocenská základňa. Maďarský konzervatívny experiment je úspešný, pretože marxistov môžeme odhaliť na míle ďaleko – ba dokonca po čuchu, bez toho, aby sme ich museli vidieť. Tlačili na nás päťdesiat rokov. Gender ideológia a hnutie woke tiež rozdeľujú národ na triedy a hlásajú, že trieda je dôležitejšia ako národ, má prednosť pred príslušnosťou k národu a má prednosť pred národnou identitou.

Priatelia, prežil som dvadsaťšesť rokov pod marxistickým útlakom. V tých časoch bol populárny vtip, ktorý definoval absolútny triedny boj ako mačku zo straníckej centrály, ktorá odháňa kostolnú myš. Ak tomu vtipu nerozumiete, nie je to problém – v skutočnosti je to dobré znamenie! Máte šťastie a dúfam, že to tak aj zostane! Všade, kde triedny boj vystrčí hlavu, sa krajiny založené na mierovej spolupráci stávajú dejiskom nepokojov. Vzájomná úcta a akceptácia prestávajú existovať a zostáva len nezmieriteľné nepriateľstvo.

Dámy a páni, tretím vírusovým variantom, ktorý dnes ohrozuje západné národy, je progresívna zahraničná politika. Progresívna zahraničná politika nás vždy vedie do vojny. V mene vývozu demokracie prináša do krajín otrasy a potom buď odíde, alebo sa nechá vtiahnuť do pasce neporiadku, ktorý sama vytvorila. Bol som svedkom mnohých takýchto „farebných revolúcií“. Začínajú sa heslom slobody, pokračujú liberálno-progresívnou prevýchovou a zlepšovaním ľudského života a končia sa chaosom, neporiadkom a hanbou krajín ponechaných napospas osudu. Som si istý, že keby bol prezidentom Trump, tak by dnes Ukrajinu a Európu nezasiahla žiadna vojna. Come back, Mr. President! Make America great again, and bring us peace! (Vráťte sa, pán prezident! Urobte Ameriku opäť skvelou a prineste nám mier!)

Dámy a páni, v posledných rokoch progresívci opäť rozdelili svet na dobrých, zlých, nacistov, neonacistov, demokracie a autokracie. Progresívci vždy presadzujú imperialistickú politiku. To, čo robia, je imperializmus ako z učebnice. Predovšetkým vyvíjajú diplomatický nátlak na národy a očakávajú, že sa zaviažu, že vyhlásia, či podporujú migráciu, gender propagandu, relativizáciu rodín a sexualizáciu detí. Tí, ktorí to odmietajú urobiť, sú nepriatelia a je na nich vyhlásená liberálna fatwa. Ak poviete, že rodové a LGBTQ hnutia sú o sexualizácii detí, budete obvinení zo zrady západných hodnôt. Ak poviete, že univerzity by nemali byť o prebujnenom ideologickom vzdelávaní, ale o hľadaní pravdy, zaútočíte na akademickú slobodu. Ak poviete, že vojna nie je v záujme západného sveta, budete označení za jedného z Putinových podporovateľov. Tu v Budapešti sme z toho všetkého už trochu unavení, ale nemôžeme to jednoducho zmiesť zo stola. Najnovším imperiálnym zahraničnopolitickým cieľom progresívcov je zbaviť členské štáty Európskej únie práva viesť vlastnú zahraničnú politiku. Musíme ich zastaviť. Toto bude najväčšia bitka v Bruseli v nasledujúcich mesiacoch.

S prezidentom Václavom Klausom. Foto: Orbán/FB

Milí priatelia, takže na záver: tento vírus otupuje mozgy národov, demoralizuje ich srdcia a ochromuje ich údy. Mení živé národy na spoločenstvá bez života. To, čo tu oslavujeme, je skutočnosť, že existujú inkubátory ako Maďarsko, ktorých účelom je obrana. Nezabúdajme však, že existujú aj progresívne výskumné laboratóriá, kde sa vírus útočiaci na Západ vyvíja v čoraz väčšej miere. Tu v Európe je jedným z takýchto laboratórií Brusel a progresívna elita, ktorá ho vedie. Viem si predstaviť, že takéto laboratóriá sú aj v Spojených štátoch. Niektoré z nich sú v súkromných rukách, v mimovládnych organizáciách bohatých miliardárov, iné sú vo svete nadácií a think tankov progresívnych strán. Dobrou správou, milí americkí priatelia, je, že tu v Európe sa začala reconquista.

Sú tu povzbudivé výsledky. V Taliansku zvíťazili naši konzervatívni priatelia, zvíťazila pani Meloniová. Musíme však uznať, že práca sa volebným víťazstvom nekončí. Mohol by som veľa hovoriť o tom, že sa to len začína. Skutočná práca sa vždy začína víťazstvom. Fandíme pani Meloniovej, aby s bratmi Talianmi čo najskôr dosiahla inšpirujúce výsledky. A aj v Jeruzaleme zvíťazili konzervatívne sily. Vidím, že ani tam progresívna ľavica neuznáva fakty. Pre premiéra Netanjahua mám však dobrú správu: čím hlasnejšie sa liberáli ozývajú, tým rýchlejšie strácajú popularitu. Hovorím to z vlastnej skúsenosti. Potom tu máme sľubné nadchádzajúce španielske parlamentné voľby a hviezdy sú dobre nastavené aj pre našich poľských priateľov. A budú aj voľby do Európskeho parlamentu, keď konečne môžeme zvrhnúť progresívnu elitu a vysušiť bruselský močiar.

Priatelia, dobrou správou pre všetkých je, že sérum na progresívny vírus nemusíme hľadať ďalej: je tu, v Maďarsku. Je dostupné pre každého. Môžete ho slobodne užívať, stačí ho len trochu lokálne prispôsobiť a bude fungovať kdekoľvek: v horúcom alebo chladnom podnebí, na severe alebo na juhu. Chráni pred všetkými variantmi progresívnych síl a nemá žiadne vedľajšie účinky. Opýtajte sa svojho lekára alebo lekárnika. Jediné, čo je potrebné, je pred voľbami napísať veľkými, výraznými písmenami na vašu vlajku: „Žiadna migrácia! Žiadna rodová ideológia! Žiadna vojna!“

Priatelia, zastavili sme migráciu na našich hraniciach, zakázali sme rodovú propagandu a sexualizáciu detí v školách a tiež nekompromisne pracujeme na mieri. Funguje to. Vyhrali sme štyrikrát po sebe. Ľudia cítia, že ich budúcnosť je ohrozená. Podporia politickú silu, ktorá chráni celý národ a zastupuje jeho záujmy. Áno, hlavnou slabinou progresívnych síl je ľudová vôľa: samotná demokracia. Takto ich možno poraziť.

Dámy a páni, existujú dva spôsoby, ako obsadiť mesto. To je niečo, čo poznali už v starovekom Ríme. Buď obsadíte mestské hradby, alebo obsadíte mestské svätyne. Navrhujem, aby sme začali so svätyňami a potom obsadili hradby. V posledných rokoch sme zabrali  niekoľko veľkých európskych svätýň: Budapešť, Varšava, Rím a Jeruzalem – a ani situácia vo Viedni nie je beznádejná. Pravdou však je, že dve hlavné svätyne modernej demokracie – Washington a Brusel – sú stále v rukách liberálov. Postarajme sa, aby to tak nezostalo!

K tomu vám všetkým želám Božiu podporu a vytrvalosť vo vašej práci. A keďže nám to už tak vyšlo, že sme tu štvrtého mája, nech vás sprevádza sila!

V angličtine je prejav dostupný na stránke premiéra Orbána.


Ďalšie články