Najkrajší mesiac pre najkrajšiu ženu. Nielen pondelok musí byť „modrý“

„Presvätá, prečistá, preblahoslavená, neporovnateľne slávnejšia ako Serafíni...“ To je zopár ukážkových prívlastkov z palety farieb. Východné cirkvi chcú pomocou nich zhotoviť obraz ženy, ktorú už takmer 1 600 rokov slávnostne označujú titulom Theotokos – Bohorodička. Nezaostáva ani latinská cirkev, ktorá svojím oslovením vyzdvihuje najmä jej ustavičné panenstvo. Stačí spomenúť päťstoročné Loretánske litánie s množstvom prívlastkov Matky Božieho Syna – Panny Márie.

Sedembolestná Panna Mária, patrónka Slovenska v Šaštíne-Strážoch. Foto: Martin Baumann/TASR Sedembolestná Panna Mária, patrónka Slovenska v Šaštíne-Strážoch. Foto: Martin Baumann/TASR

Úcta Božej Matky sa odráža vo viacerých sviatkoch liturgického roka, ktorý vo východných cirkvách byzantskej tradície otvárajú a uzatvárajú práve sviatky Bohorodičky. Latinská cirkev ponecháva zasa kľúče v Kristových rukách.

Krása Márie spočíva nielen v jej fyzickom zjave, ale pramení z daru milosti Boha, ktorý ju naplnil dokonale. Samozrejme, nie je to snaha postaviť Máriu na miesto Boha, ako skôr poukázať na to, čo dokáže urobiť Boh so životom a skrze život otvoreného človeka. Osobitná úcta k Panne Márii sa spája okrem októbra aj s mesiacom máj, ktorý je preto v očiach katolíka zahalený do typicky mariánskej modrej farby.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.