Kúpna sila Slovákov na trhu s realitami klesla o desiatky percent

Úrokové sadzby rastú, splátky refixovaných hypoték sú čoraz vyššie a nové hypotéky sú takisto omnoho drahšie. Ceny nehnuteľností však neklesajú. Ich medziročný rast je na úrovni 1,8 percenta. Kúpyschopnosť slovenských spotrebiteľov preto rapídne klesla. Očakáva sa skôr záujem o nájomné bývanie než o nehnuteľnosti.

Jesenský vàšok výstavba bytov Ilustračná fotografia. Foto: Jozef Ďurník/TASR

Nízke úrokové sadzby počas posledného desaťročia ľuďom umožnili čerpať omnoho vyššie hypotéky. Pri rovnakej splátke zhruba 830 eur mohli v roku 2009 dostať hypotéku v hodnote 100-tisíc eur. O tucet rokov neskôr dostali pri rovnakej mesačnej splátke 180-tisíc eur. Poukazuje na to analýza Tomáša Cára z 365.invest.

To tlačilo na nárast cien nehnuteľností. Tie sa od roku 2009 zvýšili o 96,5 percenta, čiže porovnateľne s maximálnym objemom hypotéky pri rovnakej mesačnej splátke (približne 80 percent). Podľa Cára môžu za vývoj cien domov a bytov najmä nízke úrokové sadzby, ktoré umožnili čerpať vyššie hypotéky, čo tlačilo aj na zdražovanie bývania. Jednoducho, ľudia zaň mohli ponúknuť viac.

Zdroj: NBS.
Spracovanie: 365.invest (reprofoto)

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.