Heger chce hrať s cudzími kartami. Nazýva sa to švindľovanie

Mánia vytvárať z neúspešných malých strán väčšie zoskupenia či nové strany je pre pluralitný, demokratický systém škodlivá. Ide svojím spôsobom o švindľovanie. Píše Marek Maďarič.

324658611_557430039736165_4124044590386896009_n Eduard Heger. Foto: Facebook

Predseda parlamentu Boris Kollár oznámil, že s vyhlásením volieb počká na posledný možný termín. Ako dôvod uviedol svoju volebnú floskulu o tom, že oni sú normálni (on a jeho Sme rodina) a že teda chce dať stranám čo najväčší priestor na to, aby ešte mohli meniť názvy a spájať sa. Politické strany sa, samozrejme, môžu spájať aj meniť názvy – ráno Spolu, na obed Modrá koalícia, večer Demokrati. V každom prípade, kvantita a kvalita, ako tiež charakter a účel týchto „zjednocujúcich“ procesov na Slovensku majú veľmi ďaleko od normálnosti.

Hlavný účel spájania strán je jasný a väčšinou skryto individuálny – dostať sa opäť do parlamentu. A nezáleží na tom v akom drese, len byť tam znovu a pri troche šťastia možno aj vo vláde. Tieto prevažne osobné ciele sa však pred verejnosťou prekrývajú vznešenými rečami o čomsi všeobecne užitočnom – vraj ide o to, aby neprepadli hlasy v prospech iných, nehodných strán.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami