Tipy na kvalitné filmy o stredoveku

Dnes si dáme tipy na skvelé filmy o stredoveku, ktoré uspokoja aj náročného diváka a oplatí sa ich vidieť pre pôžitok z umenia a preniknutie do mentality dávnych storočí. Zároveň sú vizuálnou učebnicou minulosti.

Snímka z filmu Andrej Rubľov. Reprofoto: YouTube Snímka z filmu Andrej Rubľov. Reprofoto: YouTube

Stredoveku sa ušlo a určite ujde veľa pozornosti filmového priemyslu. Väčšinou však prezentuje dosť pokrivený obraz plný klišé alebo až nezmyslov, ako napríklad právo prvej noci, pásy cudnosti, horiace bosorky na pomaly každom námestí, veľké bitky tisícov mužov na otvorenom poli, horšie ako chrapúnske spôsoby či zlé jedlo. Prípadne sú plné faktografických omylov, autorskej invencie za hranice únosnosti a nánosov súčasných ideológií.

Z času na čas však vznikne dielo, ktoré poteší aj historika, lebo jeho tvorca prenikne do mentality doby a film sa stane vzdelávacím médiom. Takže pokojne zabudnite na Kráľa Artuša, Kráľovstvo nebeské, Návštevníkov, Statočné srdce alebo Hru o tróny, ktoré sú vizuálne atraktívne, výpravne spracované a prípadne humorné. Nech sa páči, výber štyroch kvalitných filmov.

1. Siedma pečať (1957)


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.