Ján Karaba: Fotovoltiku v panike vlani montovali aj ľudia, ktorí ju nepotrebovali

S riaditeľom Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu a obnoviteľných zdrojov energie (SAPI) Jánom Karabom sme sa rozprávali o dotáciách na malé fotovoltické elektrárne pre majiteľov domov, ktoré by im mohli vyrábať vlastnú elektrinu a ušetriť peniaze za energie. Vládne programy na solárne panely, ale aj tepelné čerpadlá či zatepľovanie domov majú slúžiť najmä strednej triede s veľkými domami na vidieku. Ambíciou dotácii je aspoň čiastočne zmeniť energetický mix Slovenska a vyhnúť sa drahým účtom. Karaba radí, akým spôsobom by mali ľudia postupovať, akú veľkú úsporu by mohli dosiahnuť a ako si túto investíciu dobre rozmyslieť.

Copy of 398 Ján Karaba. Foto - SAPI

Množstvo ľudí na Západe má dnes strach pred klimatickou krízou a boja sa nárastu cien energií. Pomôžu tomu dotácie na zatepľovanie a fotovoltiku?

Nejaký typ dotácií je vhodný. Nie všetci ľudia sú pripravení niesť kompletné následky energetickej krízy, ktorá sa rozvinula v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Klimatická zmena je ešte ďalšia téma, tu ide o dlhodobejší proces prejavujúci sa extrémnymi výkyvmi počasia a zmenou charakteru klímy. Platí však, že lepšie je pripravený ten, kto má dobre zateplený dom, ideálne aj s obnoviteľným zdrojom energie, rekuperáciou a nejakým efektívnym spôsobom chladenia, prípadne pokročilejšie technologické vybavenie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.