Ako Rimania objavovali Saharu a kraje za ňou

Začína sa hlavná turistická sezóna a medzi vášnivých cestovateľov minulosti patrili aj Rimania. Objavovanie sveta ich zaviedlo na miesta, ktoré stredovekí a renesanční kartografi vybavili poznámkou hic sunt leones (tu žijú levy). Treba len dodať, že cestovali takým svojským rímskym štýlom.

Niektoré rímske expedície do Sahary a k Čadskému jazeru. Približné trasy. Foto: Cresthaven, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

V priebehu približne 100 rokov Rimania urobili niekoľko pozoruhodných a nebezpečných výprav do subsaharskej Afriky a pravdepodobne boli prví Európania, ktorí videli Čadské jazero, rieku Niger a možno zašli až hlboko do pralesa. Dnes si priblížime päť výprav do subsaharskej Afriky, ale rímske objavovanie nezostalo len v týchto zemepisných šírkach. Vybudovali dve námorné základne na atlantickom pobreží dnešného Maroka.

Podľa správ Senecu a Plínia Staršieho dvaja centurióni došli až k prameňom Nílu. Na východnom pobreží mali svoje prístavy v dnešnej Tanzánii a vyzerá to, že sa aj neúspešne pokúsili oboplávať Afriku. Rímske mince a iné artefakty sa nachádzajú ako doklad ich kontaktov na mnohých miestach ďaleko za horizontom Európy začiatku 18. storočia. Čierny kontinent ich lákal, ale opísať všetko by bolo na veľmi dlhý článok, preto sa uspokojíme s drsnou subsaharskou Afrikou.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.