Dve tretiny Nemcov sa boja, že ekologické technológie vykurovania budú príliš drahé

Ilustračný obrázok. Foto: František Iván/TASR Ilustračný obrázok. Foto: František Iván/TASR

Dvaja z troch obyvateľov Nemecka sa obávajú, že plánované opatrenia na prechod k ekologickejším technológiám vykurovania budov im prinesú neprimeranú finančnú záťaž.

V prieskume pre televíznu stanicu ARD tento názor vyjadrilo 67 percent respondentov. Ďalších 28 percent túto obavu neprechováva.

Prieskum, ktorý realizovala spoločnosť Infratest Dimap, ďalej ukázal, že vládny plán zakázať v dohľadnom čase metódy vykurovania škodiace klíme považuje za nesprávny 49 percent obyvateľov. Opačný názor vyjadrilo 45 percent respondentov.

Návrh reformy energetického zákona stanovuje, že od začiatku roka 2024 by mali prakticky všetky nové vykurovacie systémy v budovách čerpať 65 percent energie z obnoviteľných zdrojov. V praxi by to znamenalo zákaz inštalácie nových kotlov na olej a plyn.

Predkladateľ zákona, minister hospodárstva Robert Habeck zo strany Zelených, tvrdí, že vláda zohľadní sociálne aspekty a transformáciu bude sprevádzať balík finančnej podpory v hodnote niekoľkých miliárd eur. V rámci trojčlennej vládnej koalície proti plánu ostro vystupuje liberálna strana FDP.

(tasr)


Ďalšie články