VIDEO: Ranč pri Žiline mal v minulosti viaceré problémy. Spŕška kritiky od ľudí

28 V Trenčíne vzdelávajú mladých cimbalistov. Foto: TNOS

ŽILINA – V mini zoo neďaleko Brodna pri Žiline, kde lev zabil v utorok svojho majiteľa Jozefa Bajánka, nebol schválený chov šeliem. Majitelia si však robili po svojom a na zákony akoby kašľali.

Na tomto malom ranči sa nachádza niekoľko tigrov a levov. V utorok 16. mája po tragédii usmrtil veterinár dve zvieratá. V týchto dňoch sa uvažuje nad osudom ďalších veľkých zvierat. Viacerí návštevníci sa chodili pozerať nielen na divé šelmy, ale aj na iné zvieratá, ktoré na ranči chovali. Podľa nového ministra pôdohospodárstva Jozefa Bíreša, chovateľ v žiadnom prípade nemal dovoliť návštevy verejnosti. Doplnil, že celú situáciu dá ešte raz preveriť, aby zistili, prečo tri roky fungovala Zoo aj bez schválenia.

https://zilina.standard.sk/1578/exkluzivne-tragedia-v-mini-zoo-polozila-celu-rodinu-prehovoril-syn-zabiteho-majitela

Žilinský inšpektorát životného prostredia Žilina totiž vykonával v zariadení niekoľko kontrol. „Naši inšpektori v preverovanom subjekte, nezistili porušenia s predpismi CITES. Inšpektorát životného prostredia Žilina uložil subjektu v roku 2014, pokutu za nezákonné používanie názvu „ZOO“,“ uviedol pre Žilinský Štandard hovorca rezortu Dvid Vido.

Súkromní chovatelia veľkých mačkovitých šeliem ich môžu vďaka novele zákona už iba dochovať, nemôžu s nimi v rámci Slovenska obchodovať a zároveň ich nemôžu poskytnúť ani na rozmnožovanie. Cieľom týchto opatrení je zamedziť obchodovaniu s týmito zvieratami. No majitelia v tomto ranči dokonca rozmnožovali šelmy.

https://zilina.standard.sk/1635/na-ranci-v-ziline-usmrtili-dve-zvierata-selmy-tam-uz-cele-roky-nemali-co-hladat

Ochrancovia sa domnievajú, že Ranč môže fungovať ako nelegálna množiareň tigrov. Jeho majiteľ navyše tigre predával na rôznych online bazároch, nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Podľa komentárov na internetových fórach, ktoré zdieľajú návštevníci Ranča pri Žiline, je bežné, že majitelia vodia mláďatá tigrov po ranči na vodítku, nechávajú návštevníkov, aby ich hladili a hrali sa s nimi. V jednom komentári návštevníčka dokonca opisuje, že keď sa mláďa ohmatávaniu bránilo, bolo potrestané bičíkom.

Viacerí ľudia tvrdia, že tento ranč by mali zakázať. „Keby sa majiteľ riadil striktne podľa toho, ako treba s takýmito zvieratami zaobchádzať, nemuselo dôjsť k takejto nešťastnej udalosti. Zvieratá, ktoré tam chovali žili v hrozných podmienkach. Keď som to videla na vlastné oči, chcelo sa mi nielen plakať, ale hlavne vracať. Chúďatá tie zvieratá. Ale verím, že teraz tie, čo tam ostali nájdu lepšie zázemie a pokojnapísala nám do redakcie čitateľka Barbora z Rajca.

Majiteľ mini zoo Jozef Bajánek. Pri útoku leva prišiel o život. FOTO: archív rodiny

V súkromnej firme, ktorá prevádzkuje mini ZOO, došlo k hroznej tragédii. Majiteľ išiel nakŕmiť šelmy, no z výbehu už viac nevyšiel. Záchranári sa k telu nemohli dostať, keďže sa čakalo na veterinára, ktorý by šelmy uspal.

Napadnutia šelmami sa na Ranči pri Žiline diali aj v minulosti. Vtedy ženu jeden z tigrov napadol. Ponúkame vám video, ktoré sa Žilinskému Štandardu podarilo získať.

Zábery ako šelma napadla návštevníčku. VIDEO: polícia

Na majiteľa upozorňovali niekoľko krát aj ochranári zvierat. Sloboda zvierat 23. mája 2013 zverejnila aj fotografie, na ktorých vidno leva a tigra v malej klientke. „Ak je dotyčný majiteľ milovníkom divých voľne žijúcich zvierat, určite vie, že takáto malá klietka je pre veľké zviera malá. A v malých priestoroch agresivita veľkých zvierat stúpa,“ uviedol ochranár Tomáš Maruniak.

V takýchto malých priestoroch žili levy a tigre. FOTO: Sloboda zvierat
Rekreačno-oddychové zariadenie Ranč v Brodne sa nachádza 5 km od Žiliny. Tento objekt je ešte v katastrálnom území mesta Žilina, i napriek tomu, že je v tesnej blízkosti obce Oškerda, ktorá patrí pod Kysucké Nové Mesto.

Ďalšie články