|   2023-07-23 15:00:00

Gastroenterológ Kužela: Aj štíhli ľudia môžu trpieť týmto závažným ochorením

Upozornil na to gastroenterológ Ladislav Kužela. „K hromadeniu tuku v pečeni môžu viesť napríklad určité dedičné stavy, bez ohľadu na hmotnosť. Príčinou vzniku steatózy môže byť aj strava s vysokým obsahom cukru, rafinovaných uhľohydrátov a nasýtených tukov," vysvetlil. Podľa jeho slov patria k ďalším príčinám častá a nadmerná konzumácia alkoholu i užívanie niektorých liekov.

Ďalšia nemocnica v Trenčianskom kraji rekonštruuje

Mohlo by Vás zaujímať Ďalšia nemocnica v Trenčianskom kraji rekonštruuje

„Súčasťou balíku štíhlej NAFLD sú tiež určité zdravotné stavy, ako je inzulínová rezistencia alebo cukrovka druhého typu. Celkovo teda môže kombinácia faktorov životného štýlu, genetiky a zdravotného stavu prispieť k rozvoju stukovatenia pečene bez ohľadu na telesnú hmotnosť," doplnil Kužela.

V rámci prevencie ochorenia aj jeho liečby sú dôležité stravovacie návyky. „Našťastie, vidím rastúcu snahu o zdravšie stravovanie a tiež zvyšujúce sa povedomie o dôležitosti zdravej výživy a to nielen medzi mladými ľuďmi, ale aj u starších generácií," skonštatoval gastroenterológ. Zmena podľa neho nie je jednoduchá, ale nie nemožná. „Zdravšie stravovanie môže pomôcť zlepšiť náš fyzický aj duševný stav a viesť nás k zdravšiemu a šťastnejšiemu životu," pripomenul.

Ombudsman nepríde na bratislavský Pride a na budovu svojho úradu nevyvesí dúhovú vlajku

Mohlo by Vás zaujímať Ombudsman nepríde na bratislavský Pride a na budovu svojho úradu nevyvesí dúhovú vlajku

Ideálny stav je podľa neho stravovať sa počas celého roka zdravo s dôrazom na ovocie a zeleninu a celozrnné produkty, pečeni môže pomôcť aj príjem fosfolipidov. „Zdravý tanier je z prevažnej väčšiny zložený z rastlinných produktov, teda z ovocia a zeleniny, strukovín a z menšej miery zo živočíšnych produktov. Polovicu taniera by malo tvoriť ovocie, zelenina a druhá polovica by mala byť zložená z celozrnných produktov, bielkovín z rastlín, nenasýtených rastlinných olejov a iba malého množstva živočíšnych bielkovín," vymenoval Kužela.

Veľmi smutná správa. Zomrel známy a obľúbený lekár

Mohlo by Vás zaujímať Veľmi smutná správa. Zomrel známy a obľúbený lekár

Priblížil, že mäso by malo tvoriť menej ako 15 percent obsahu. „Ukázalo sa, že zvýšená konzumácia červeného mäsa okrem iného zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Odporúča sa preto jesť iba približne 100 gramov červeného mäsa za týždeň alebo konzumovať 200 gramov bieleho mäsa za týždeň. Základom je vyhnúť sa priemyselne spracovaným potravinám, teda polotovarom a rafinovaným cukrom," zhrnul odborník.

(tasr)