Ombudsman nepríde na bratislavský Pride a na budovu svojho úradu nevyvesí dúhovú vlajku

Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský nepríde na sobotný dúhový Pride v Bratislave. Zvolil tak opačný prístup než jeho predchodkyne v úrade Jana Dubovcová a neskôr Mária Patakyová.

dobrovodský Róbert Dobrovodský. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Ombudsman sa rovnako nezúčastní ani konzervatívneho pochodu Hrdí na rodinu, ktorý sa uskutočňuje v ten istý deň a ktorý organizujú ľudia okolo predsedu Aliancie za rodinu Antona Chromíka. Informujú o tom Denník NPostoj.

„Verejný ochranca práv chce pomáhať každej komunite, nie však aktivitami, ktoré by mohli byť vyložené ako účasť na ideologickom diskurze v spoločnosti,“ uviedol jeho hovorca Branislav Gigac.

Ombudsman chápe tieto a iné pochody ako naplnenie základného ústavného práva zhromažďovať sa a voľne vyjadrovať svoj názor, no dodáva, že „toto právo, ktoré sa realizuje na tribúne, je ústavne vyhradené len občanom. Ak by štátna moc vstúpila nohou na túto tribúnu, tak dôjde k ingerencii štátneho orgánu“.

Dobrovodský tiež nemieni na svoj úrad vyvesiť dúhovú vlajku. Aj symboly a zástavy sú totiž podľa jeho mienky nástrojom na výkon ústavného práva obyvateľov vyjadrovať svoje názory. 

Ombudsman v tejto súvislosti upozorňuje, že verejný ochranca práv a Kancelária verejného ochrancu práv používajú iba štátne symboly Slovenskej republiky. Medzi tie patrí aj štátna vlajka. 

Dobrovodský sa už pred zvolením do funkcie vyjadril, že ľudské práva nechce ideologizovať a štátni úradníci by mali byť podľa jeho slov ideologicky neutrálni. 

„Len čo by som začal vykladať ľudské práva ideologicky, narúšam sústavu bŕzd a protiváh,“ skonštatoval vlani v rozhovore pre týždenník .týždeň.