Trizuljakovci – osudy umeleckej rodiny v časoch komunizmu

V bratislavskom Pistoriho paláci sú vystavené diela manželov Alexandra a Evy Trizuljakovcov spoločne s prácami ich detí a vnúčat. Umelecký záber príslušníkov jednej rodiny je široký – od výtvarného umenia cez architektúru, hudbu až po literatúru.

22alexander trizuljak Alexander Trizuljak (1921-1990). Foto. archív rodiny

Alexander Trizuljak je jednou z najvýraznejších sochárskych osobností druhej polovice 20. storočia. Väčšina jeho diel sa dodnes nachádza vo verejnom priestore, komorná tvorba je zachovaná v galerijných zbierkach. K Trizuljakovi patrí aj jeho rodina, zvlášť po jeho smrti v roku 1990 zohráva dôležitú rolu pri jeho pripomínaní a propagovaní. Teraz sa ako rodinný celok predstavia aj umelecky. Manželka Eva bola výtvarníčkou, jej diela sú komornejšie maľba, tapiséria, pastel. V rodine tiež vyrástlo osem talentovaných detí a umeleckej tvorbe sa venujú aj vnúčatá.

Alexander Trizuljak bol autorom skutočných monumentov socialistického realizmu socha vojaka na vrchole pamätníka Slavín je jeho asi najznámejším a erbovým dielom. Do konca 60. rokov tvoril na objednávku komunistického režimu, preto má aj toľko sôch vo verejnom priestore, začiatkom normalizácie bol do istej miery „vyradený“ z verejného života. Do istej miery preto, že naďalej aktívne tvoril a jeho dielo bolo verejne prístupné, najmä preto, že išlo o sakrálne diela. Počas svojho života sa však nedočkal celkovej odbornej interpretácie svojej tvorby. V kontexte slovenského umenia sa o ňom objavujú len útržkovité zmienky, o pravidelné pripomínanie sa stará najmä jeho rodina.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.