Vychádzal s Kaddáfím, mal množstvo škandálov, udržal vládu. Zložitý odkaz Silvia Berlusconiho

Smrťou bývalého premiéra Silvia Berlusconiho sa v Taliansku skončila jedna éra. Hoci ho sužoval koktail smrteľných chorôb, bránil sa mu Berlusconi s charakteristickou húževnatosťou až do poslednej chvíle. Keby mal niekto charakterizovať život bývalého televízneho magnáta, dalo by sa povedať, že okrem smrti prežil všetko.

Vo veku 86 rokov v pondelok zomrel taliansky expremiér Silvio Berlusconi Silvio Berlusconi. Foto: TASR/AP

Okrem iného dokázal svojho času takmer nemožné, totiž zostaviť vládu, ktorá vydržala v kreslách počas celého volebného obdobia (2001 až 2006), čo je v modernom Taliansku netypické. Tamojšia politická scéna je totiž natoľko nestabilná, že priemerný premiér nevydrží vo funkcii ani rok.

S práve zosnulým Berlusconim sa ťahalo množstvo škandálov, od sexuálnych „bunga-bunga“ večierkov až po skutočnosť, že sa obklopoval ľuďmi napojenými na mafiu. Počas jeho vlády azda ani nebol taký deň, aby v novinách nevyšiel nejaký morálny odsudok na jeho adresu. Jeho voličom to však, zdá sa, bolo jedno.

https://standard.sk/367513/mala-spomienka-na-silvia-berlusconiho-a-jeho-sarm-o-ktorom-sa-na-slovensku-nevedelo/

Ekonomická liberalizácia Talianska, ktorá sa počas jeho vlády odohrala, nebola ani zďaleka taká dôsledná a rozsiahla, ako ju prezentoval, ale o určité uvoľnenie oťaží predsa len išlo. A to bolo v Taliansku, kde je byrokracia skoro rovnako tvrdohlavá a pritom agilná ako vo Francúzsku, potrebné. Dôležitou zložkou Berlusconiho popularity boli aj jeho televízne stanice a skutočnosť, že vlastnil futbalový klub AC Miláno.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.