Bolo hľadanie obživy v dávnej minulosti ťažké a časovo náročné? Výskumníci ponúkajú iný pohľad na lovcov a zberačov

Žijeme v prosperujúcej spoločnosti. Máme rozvinutú medicínu, sociálny systém a demokraticky volíme svojich politických zástupcov. Pokúšame sa zlepšovať situáciu v krajinách, ktoré sú na tom ekonomicky horšie. Od časov lovcov a zberačov sme prešli veľký kus cesty. Alebo ani nie?

David Graeber photo shoot, Aldwych, London, UK - 30 Aug 2018 Antropológ David Graeber. Foto: Profimedia.sk

Sme zvyknutí hľadieť na dnešný svet i na seba istou optikou. Nie že by sme si neuvedomovali vážne ekologické, bezpečnostné a sociálne problémy, ale vnímame ich ako daň za pokrok. Náš druh Homo sapiens jestvuje už najmenej 200-tisíc rokov a nevieme o ňom veľa. Za posledných 30-tisíc rokov sme sa ako ľudia nezmenili, ale sme presvedčení, že naša dávna minulosť bola dobou temna, nedostatku a neslobody.

Antropológ David Graeber a archeológ David Wengrow ponúkajú v knihe Počiatok všetkého – nová história ľudstva iný pohľad na naše dejiny. Interpretujú (a na toto slovo by som dala dôraz) archeologické nálezy a nové výskumy, ktoré popisujú život našich predkov. Ich spoločná kniha vznikala dlho a výsledok je pozoruhodný.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.