Život úspešného biznismena či jednoduchej upratovačky? Ktorý má vyššiu hodnotu?

Akú hodnotu má ľudský život? Je vôbec možné vyčísliť ho peniazmi? Prvá otázka smeruje do oblasti filozofie alebo náboženstva. Druhú otázku mnohí považujú za eticky neprípustnú. „Ľudská dôstojnosť je nedotknuteľná,“ tvrdí hneď v úvode Charta základných ľudských práv občanov Európskej únie.

Difference between rich and poor people concept Ilustračné foto: Profimedia.sk

Voľný preklad do ekonomického jazyka by mohol znieť: Cena človeka je nevyčísliteľná. Slobodná internetová encyklopédia pri zadaní spojenia „hodnota ľudského života“ prekvapí zaujímavým výsledkom. Je to vraj odborný pojem z oblasti ekonómie a jeho definícia vyznieva jemne cynicky: „V ekonómii boli vyvinuté metódy, ktoré oceňujú stratu alebo predĺženie ľudského života v peňažných jednotkách takým spôsobom, že tieto peňažné hodnoty možno použiť na porovnávacie ekonomické rozhodovanie.“

Internetová encyklopédia jedným dychom pripúšťa, že neexistuje všeobecná zhoda, či je takéto vyčíslenie politicky korektné a eticky prípustné. Upozorňuje však na problémy v praxi, ktoré vzniknú pri riešení otázky z rôznych uhlov prístupu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.