Tragédia na bratislavskom gymnáziu: žiak podpálil školu a sám uhorel

IMG_7542 Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium v Bratislave. Foto: Matúš Zajac

Na bratislavskom gymnáziu pre nadané deti došlo v sobotňajších ranných hodinách k tragédii. Vzdelávacie zariadenie na konci školského roka podpálil žiak. Pri čine sám zahynul.

Podľa informácií Štandardu žiak podpálil prvé nadzemné podlažie Školy pre mimoriadne nadané deti a Gymnázia na Teplickej ulici v Bratislave. Žiak pri požiari zahynul. Predtým podpálil aj motorové vozidlá na Pestovateľskej ulici, pričom sa po hlavnom meste pohyboval na skútri. Ten údajne odstavil pri škole. Do školy sa vraj dostal po rebríku po tom, ako rozbil okno.

Zdroj Štandardu uviedol, že šlo o bezproblémového žiaka, ktorý predmety zvládal na výbornú. Mal 18 rokov a zostával mu ešte jeden rok na gymnáziu.

Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium v Bratislave. Foto: Matúš Zajac

Polícia potvrdila, že požiar bol vytvorený úmyselne. „Príslušníci Hasičského a záchranného zboru po uhasení požiaru spozorovali v zhorených priestoroch telo muža bez známok života. Privolaný súdny lekár na mieste konštatoval smrť,“ uviedla hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Jana Šimunková.

Šimunková potvrdila aj požiar viacerých motorových vozidiel nachádzajúcich sa v areáli jednej z firiem na Pestovateľskej ulici v Bratislave, ku ktorému privolali policajtov pred 2:00 h krátko pred požiarom školy. „V dôsledku požiaru založeného neznámym páchateľom došlo v súkromnom areáli firmy k zapáleniu šiestich motorových vozidiel a pred areálom firmy k zapáleniu ďalších ôsmich motorových vozidiel,“ priblížila.

Podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) pre oblasť zdravotníctva Juraj Štekláč spresnil, že k požiaru došlo v skorých ranných hodinách v priestoroch školy pre mimoriadne nadané deti. „V budove vznikli rozsiahlejšie škody, ale pre túto chvíľu sú pre nás nepodstatné,“ dodal. Na mieste činu ešte aj v sobotu popoludní pokračovali vyšetrovacie úkony. Psychologickú pomoc poskytujú na mieste odborníci z IPčka, priblížila riaditeľka odboru školstva, mládeže a športu Úradu BSK Jana Zápalová.

Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium na Teplickej ulici v Bratislave je štátna škola [gymnázium, v ktorom vznikol požiar, sídli v budove na Skalickej ulici, pozn. red.]. Bola to prvá a dlho aj jediná škola na Slovensku, ktorá sa špecializovala na vzdelávanie nadaných detí.

Podľa informácií Štandardu sa v blízkom čase mala v budove gymnázia konať medzinárodná školská konferencia, tá však s najvyššou pravdepodobnosťou bude musieť byť odložená.

O Škole pre mimoriadne nadané deti a Gymnáziu na Teplickej ulici sa hojne písalo aj vlani v októbri po tom, ako jej žiak zastrelil pred podnikom Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave dvoch mužov.


Ďalšie články