Absurdný týždeň Štefana Chrappu: Slováci medzi najmierumilovnejšími národmi, pokuty pre polonaháčov v Taliansku a trinásť Clintonov

F0Lj6yfWAAAYwdc Bill Clinton v Albánsku. Foto: USEmbassyTirana/Twitter

Think tank Inštitút pre ekonómiu a mier (Institute for Economics & Peace) vydal aj tento rok Globálny mierový index. Je to zoznam krajín usporiadaných podľa toho, aký majú vzťah k mieru a ako tento mierový odkaz napĺňajú.

Je to už sedemnásty ročník hodnotenia, do výberu sa dostalo 163 krajín.

Aj Slovensko v rámci indexu rezonuje. Čo myslíte? Na ktorom sme mieste? Keď tak človek vníma všetky tie kortešačkové reči o tom, akí sme neochotní priložiť ruku k vojnovému dielu, ako sme piata kolónia Ruska, akí sme zadubení, tupí a zaostalí, môže sa zdať, že budeme niekde na chvoste chvostov. Nie je to tak.

Obsadzujeme dlhodobo dobré pozície, patríme do svetovej tridsiatky najmierumilovnejších štátov. Za rok 2023 sme na krásnom 26. mieste. 

Dôležitá je metodika zostavovania tabuľky. Zohľadňuje sa 23 ukazovateľov, ako ozbrojené konflikty, vraždy, kriminalita, počet ľudí vo väzniciach, prístup k zbraniam, počet utečencov, výdavky na zbrane, terorizmus, politická stabilita a vzťahy s inými krajinami.

Celkovo sa svetový index mieru zhoršil o 0,42 percenta.

Situácia sa zlepšila v 84 krajinách a zhoršila sa v 79 krajinách.

Indexu dlhodobo kraľuje ako najmierumilovnejšia krajina sveta – Island. Do prvej desiatky patrí Dánsko na druhom mieste, Írsko na treťom, Nový Zéland na štvrtom, piate je Rakúsko, šiestu priečku obsadzuje Singapur, na siedmom je Portugalsko, na ôsmom Slovinsko, deviaty sú Japonci, no a prvú desiatku uzatvára Švajčiarsko.

Naši susedia Česi sú na 12. mieste, v mierumilovnosti nás predbiehajú aj Maďari, ktorí obsadzujú krásne 18. miesto. Naopak navrch máme pred Poliakmi, u ktorých „mierumilovnosť“ klesla a v rebríčku sa dostali na 29. priečku.

Na poslednom mieste sa uhniezdil vybombardovaný Afganistan, pred ním je zdevastovaný Jemen, na 161. priečke je trpiaca Sýria, pred ňou Južný Sudán, Kongo…

Na 157. priečke je Ukrajina a na 158. je Rusko. Spojené štáty americké sú stabilné a držia sa na 131. priečke.

Ďalší dôležití hráči sú nerovnomerne rozhádzaní. Spojené kráľovstvo je mierumilovnosťou na 37. mieste a Nemecko na 15. mieste, Francúzsko na 67. mieste, Čína je na 80. mieste.

Globálne sa celkové výdavky na zbrojenie zvýšili o 17 percent.

Čína od roku 2008 investovala do zbrojenia 180 miliárd dolárov, USA 70 miliárd a India 30 miliárd. Ozaj, prečo sa o Indii vôbec nehovorí?

Ďalšia zaujímavá informácia ukazuje na africký kontinent. V dôsledku ozbrojeného konfliktu za rok 2022 nezomrelo najviac ľudí na Ukrajine. 

Najviac ľudí zomrelo v konflikte, ktorý sa odohráva v Etiópii. 100-tisíc ľudí zomrelo následkom bojov a 200-tisíc ľudí zomrelo na choroby a hlad, ktoré vojna spôsobila. 

Tento konflikt v jednej z najstarších kresťanských krajín sveta je mimo záujmu médií a kamier. Dá sa povedať, že málokto tuší o čom vojna v Etiópii vlastne je. 

Vojna je svinstvo, je to nespravodlivosť, je to rúhanie sa proti Životu. Aj keď je tento „rebríček mieru“ v niečom absurdný, môžeme byť vďačí za krajinu, v ktorej žijeme.  

Polonaháčom hrozí pokuta


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami