Na rezorte financií chcú šetriť. Ľudia by mohli prísť o 13. dôchodok či príspevok pri narodení dieťaťa

10. schôdza vlády SR Zľava minister financií Michal Horváth, predseda vlády Ľudovít Ódor a riaditeľka kancelárie premiéra Veronika Gulašová počas 10. schôdze vlády SR v Bratislave v stredu 12. júla 2023. Foto: Martin Baumann/TASR

Analytici rezortu financií inšpirovaní premiérom Ľudovítom Ódorom či ekonomickým expertom Progresívneho Slovenska Štefanom Kiššom s cieľom šetriť navrhujú škrtať viaceré kľúčové sociálne opatrenia vrátane 13. dôchodku či príspevku pri narodení dieťaťa. Bývalý minister práce Milan Krajniak sa voči tomu ostro ohradil a ponúka iné riešenie ozdravenia štátnej kasy.

Inštitút finančnej politiky (IFP), ktorý je analytickým útvarom Ministerstva financií SR, navrhuje šetriť verejné peniaze škrtom a obmedzením viacerých významných sociálnych opatrení.

Inštitút navrhuje zrušenie trinásteho dôchodku, skrátenie poberania takmer 500-eurového rodičovského príspevku po narodení dieťaťa z troch rokov na dva, zrušenie vyše 800-eurového príspevku pri narodení dieťaťa, zníženie veku nároku na prídavok na dieťa a napokon zrušenie hypotéky pre mladých.

Podľa IFP by v dôsledku zmien do štátnej kasy pritieklo takmer 600-miliónov eur ročne, pričom najviac, až 300-miliónov eur, by prinieslo zrušenie trinástych dôchodkov.

Tieto návrhy sa objavili v komentári s názvom Konsolidovať s rozumom, ktorí publikovali v pondelok 10. júla, a prichádzajú v čase, v ktorom občania čelia stále vysokej inflácii a prepadu reálnych miezd. Ako autori textu sú uvedení analytici Daniel Dujava, Richard Priesol a Juraj Šuchta.

Trojica autorov tvrdí, že podkladom ku komentáru je publikácia pod hlavičkou Národnej banky Slovenska (NBS) Rozpočet 2.0, ktorú pred rokmi vyhotovili súčasný premiér úradníckej vlády a vtedajší viceguvernér NBS Ľudovít Ódor, terajší ekonomický expert Progresívneho Slovenska a zakladajúci riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) Štefan Kišš a Eduard Hagara, toho času riaditeľ Inštitútu finančnej politiky.

Zrušenie spomenutých dávok má charakter odporúčania a rozhodnutie by v konečnom dôsledku ležalo na pleciach budúceho osadenstva slovenského parlamentu.

Na nápad v utorok na Facebooku reagoval aj bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Zdôraznil, že prichádza v čase, keď ľudia dovolenkujú a idey nazval „sociálnym experimentom“.

„Ak bude treba konsolidovať verejné financie, tak ich bude treba konsolidovať na strane príjmov, a to takým spôsobom, že dodaníme tie monopoly, oligopoly a nadnárodné korporácie, ktoré na poslednej inflačnej a pandemickej kríze najviac zarobili,“ uviedol vo videu.

Analytici sa však k tomuto variantu stavajú skepticky. „Skúseností so stabilizáciou verejných financií z iných krajín ukazujú, že konsolidácia znižovaním výdavkov bolí ekonomiku menej, ako zvyšovanie rozpočtových príjmov,“ tvrdia v komentári s tým, že zvyšovanie daní obmedzuje spotrebu domácnosti a znižuje motivácie investovať a pracovať.


Ďalšie články