Medvede už pred nami neutekajú. Ľudia sa ozbrojujú a boja chodiť do lesa, vraví poľovník Kaššák

Pred dvoma rokmi sme zaznamenali na Slovensku prvé zabitie človeka medveďom, minulý týždeň dohrýzla šelma ruky mladému farmárovi. Poľnohospodári sa boja chodiť na polia a vyzývajú vládu, aby začala konať. Poľovníci sú pripravení, ale na reguláciu lovom majú stále červenú. Tento rok máme dve alebo tri postrelenia medveďov krátkou zbraňou pri sebaobrane. Väčšinou to boli lesníci a myslím, že jeden poľovník. Ľudia sa začínajú ozbrojovať a báť o to, aby ich nedoviezli z práce prizabitých medveďom, hovorí pre Štandard viceprezident Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.

Viceprezident SPK pre správu zdrojov Ing. Alojz Kaššák. Viceprezident SPK pre správu zdrojov Alojz Kaššák. Foto: Archív Alojza Kaššáka.

Začnime aktuálnou situáciou. Aký je váš pohľad na napadnutie farmára medveďom z minulého týždňa v obci Háj.

Takáto situácia s problémovými stretmi s medveďmi je tu už niekoľko rokov. Poľovníci už dlhý čas poukazujú na situáciu, že počet medveďov na Slovensku rastie a ich populácia sa dostáva do určitého stresového režimu. Z toho plynie aj udalosť, ktorá je tu teraz. Tento rok máme dokonaných do desať napadnutí. Útokov, ktoré sa nekončia poranením človeka, sú desiatky. Na sociálnych sieťach či v médiách sa nejakým spôsobom neustále skloňuje slovo medveď. A nie je to len tým, ako to hovoria niektoré ochranárske organizácie, že niekto z toho vytĺka politický kapitál, alebo ktosi stresuje obyvateľstvo.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami