Úzkosť ako závrat zo slobody. Géryk popisuje svet, v ktorom žijeme.

Pandémia a jej následky naplno odkryli, že dnešný svet je plný úzkosti a depresie. Tento trend však nie je nový a má hlbšie korene. Jan Géryk pôsobí ako akademický pracovník v Ústave štátu a práva v Českej akadémii vied. Má 32 rokov, je milovníkom a znalcom spoločenských teórií a vo svojej knihe Spoločnosť úzkosti nám ponúka ich prehľad.

Foto: FB Nakladatelství Host Foto: FB Nakladatelství Host

Kniha má skvelé pasáže, ale platí, že menej by bolo viac. Jedna teória popiera, alebo mení druhú a čitateľ sa len ťažko prediera dopredu. Je to však poctivá a zmysluplná práca, ktorá sa orientuje na akademickú obec. A to je škoda, pretože podobnú, jednoduchšie napísanú knihu by ocenil aj laik. Venuje sa našim zmäteným vnemom z dnešného sveta. Jej prednosťou je, že prepája individuálne pocity jednotlivca so spoločenským dianím. Všíma si politiku, ekonomiku, inštitúcie, rodinné a pracovné väzby.

Takže, čo sa to s nami deje? Prečo sú duševné poruchy na takom prudkom vzostupe? Svoju úlohu zohráva fakt, že spoločenský prístup k nim sa mení. Destigmatizácia dovoľuje prejaviť svoju slabosť a farmakologické možnosti liečenia ponúkajú rýchlu pomoc. Vonkajšie vplyvy, ktoré túto situáciu vyvolali však ostávajú. Šok z budúcnosti (slávna kniha futurológa Alvina Tofflera) vystriedal šok z prítomnosti. Svet okolo nás je prirýchly. Pokúšame sa prispôsobiť, ale nemáme kam uniknúť a o čo sa oprieť. Istoty minulosti neexistujú a budúcnosť sa nejaví optimisticky. Mali by sme sa naučiť vychutnať si prítomnosť, ale to nie je vôbec jednoduché.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.