Ceny plynu výrazne poskočili, pritom zásobníky sú plné. Domácnosti majú podľa premiéra na spotrebe šetriť

Koncom minulého mesiaca upozornil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) na riziko, že ak vláda rezignuje na energetické opatrenia, domácnosti sa môžu v budúcom roku pripraviť na výrazný nárast cien energií. Situácia sa tak opakuje, keďže to isté úrad komunikoval aj v súvislosti s cenami na rok 2023.

Dodávky cez plynovod Nord Stream 1 sa v noci zastavili Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Nakoniec kabinet pristúpil k mimoriadnym opatreniam a riziko skokového nárastu cien elektriny či plynu bolo zažehnané. „Upozorňujeme však, že mimoriadne opatrenia nie sú automaticky aplikovateľné aj na rok 2024,“ informoval v júli predseda ÚRSO Andrej Juris. Ich analýza ukázala, že pokiaľ vláda pri koncových cenách nezasiahne, ceny elektriny pre domácnosti by mohli vzrásť až o 81 percent a za plyn by sa dokonca platilo vyše dvojnásobku aktuálnych cien.  

No a kým cena elektriny by mala ostať na úrovni ako v tomto roku, keďže Slovenské elektrárne sú odhodlané aj v budúcom roku dodať domácnostiam silovú elektrinu za zastropovanú cenu na úrovni zhruba 61 eur za megawatthodinu, otázka plynu ešte uzatvorená ani zďaleka nie je. „Slovenské elektrárne sú pripravené podľa dohody v memorande dodávať pre domácnosti na Slovensku elektrinu za zvýhodnené ceny 61,20 eura za megawatthodinu aj v budúcom roku,“ povedala hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.