Od tatranského tigra k uťahovaniu opaskov. Dokážu to ešte Slováci zvládnuť?

Po nástupe úradníckej vlády čoraz intenzívnejšie zaznieva, že verejné financie je potrebné ozdraviť. Podľa expertov potrebuje Slovensko v najbližších rokoch ušetriť zhruba tri miliardy eur. No a kým aktuálny kabinet už prišiel s viacerými návrhmi, reálne rozhodnutia a opatrenia už budú v rukách novej výkonnej moci. Tá vzíde z predčasných parlamentných volieb po septembri a jej konsolidačný balíček bude mať nesporne vplyv na životnú úroveň Slovákov.

Obchodná ulica v centre Bratislavy. Foto: Dano Veselský/TASR

V apríli tohto roka sa práve ňou zaoberal prieskum Eurostatu, samozrejme, v rámci európskej 27. Podľa neho sme sa ocitli na chvoste rebríčka za Lotyšskom, Chorvátskom, Poľskom, Maďarskom, či dokonca Rumunskom. Za Slovenskom skočilo len Bulharsko.

Ukazovateľom životnej úrovne je však aj HDP na obyvateľa v parite kúpnej sily. Najvyššie úrovne HDP na obyvateľa za rok 2022 majú podľa týchto štatistík Luxembursko a Írsko (161 percent a 134 percent nad priemerom Európske únie), s odstupom ich nasledovalo Dánsko (36 percent nad priemerom). Naopak, najnižší HDP na obyvateľa zaznamenalo Bulharsko, až 41 percent pod priemerom EÚ. Výsledky Slovenska (33 percent) boli porovnateľné s Gréckom (32 percent).


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.