Čiernomorská obilninová dohoda a hladné africké deti. Alebo o tom, kto reálne konzumuje ukrajinské obilie

Dohoda medzi Ukrajinou a Ruskom, ktorá celý rok poskytovala bezpečný priechod lodiam naloženým obilninami cez koridor v Čiernom mori, je teraz pasé. Na Západe používaný naratív o tom, ako tým budú trpieť hladné deti v Afrike však zakrýva reálnych konzumentov ukrajinských obilnín. Ich najväčšími dovozcami totiž neboli ani zďaleka krajiny globálneho juhu, ale rozvinuté štáty.

F21YMrQXQAAifJL Africké deti. Foto: Alson Manyama/Twitter

Čiernomorskú obilninovú iniciatívu, čiže dohodu medzi Moskvou a Kyjevom, ktorú sprostredkovala Organizácia spojených národov (OSN) a Ankara, podpísali v júli minulého roka ruský minister obrany Sergej Šojgu a ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov.

Dohoda zabezpečila bezpečný koridor pre ukrajinský vývoz obilnín (v rámci textu sú pod pojem zahrnuté nielen kukurica, pšenica, jačmeň a klasické obilniny, ale aj repka olejná, sója či produkty zo slnečnice) z troch ukrajinských prístavov – Odesy, Južneho a Čornomorska, a umožnila od augusta vyviezť z vojnou postihnutej Ukrajiny 32,9 milióna ton surovín.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.